Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Les diferències entre els 27 sobre la guerra a Gaza arriben a l’Eurocambra

Alguns eurodiputats retreuen a Von der Leyen la trobada amb Netanyahu i altres acusen Borrell d’actuar amb passivitat

El Parlament Europeu critica la divisió de la UE davant la situació a Israel

La Unió Europea (UE) continua fracassant en la cerca d’una posició comuna sobre el conflicte al Pròxim Orient. Les diferències dels vint-i-set i les diferents sensibilitats polítiques sobre la guerra entre Israel i Hamàs s’han evidenciat aquest dimecres en el debat sobre aquesta qüestió al ple de l’Eurocambra a Estrasburg.

El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, que ha intervingut en nom de la presidència de torn de la UE, ha subratllat que “els principis humanitaris han d’afirmar-se en aquest moment amb la mateixa claredat i contundència” amb la que s’expressa la condemna del terrorisme i del dret d’Israel a defensar-se “sota el més escrupolós respecte als dret humanitari”. “Això és el que distingeix les nacions amants de la pau dels terroristes. Cal diferenciar Hamàs del poble palestí i de l’Autoritat Nacional Palestina” (ANP), ha afegit. Albares ha recordat l’ANP és “des de fa molt temps” soci d’Europa per la pau” mentre que “Hamàs no representa el poble palestí”. i

El cap de la diplomàcia espanyola ha avisat que “la població civil no pot ser víctima” del conflicte i ha defensat que Europa ha de ser “fidel als seus principis” donant suport a la “lluita contra el terrorisme” i al mateix temps “actuant per ajudar la població civil”.

En aquest context, ha fet una crida a “permetre l’accés d’ajuda humanitària a Gaza” i ha rebutjat el “desplaçament forçat de centenars de milers de persones”.

L’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assenyalat que “condemnar una tragèdia no ens hauria d’impedir condemnar-ne una altra”, en referència a les més de 3.000 víctimes civils dels bombardejos a Gaza. “En aquests moments tràgics, crec que la UE ha de basar la seva resposta en quatre principis: La fermesa, la humanitat, la coherència i una actitud política proactiva en front d’aquest conflicte”, ha dit.

D’altra banda, ha assegurat que si ell viatgés ara Israel també visitaria l’ANP. “Per mi hi ha una condició fonamental. Si visito Israel, també he de poder visitar Ramal·là”, ha dit. L’alt representant ha precisat que amb aquestes paraules no pretén criticar “ningú”.

La presidenta de la Comissió Europa (CE), l’alemanya Ursula von der Leyen, ha tornat a fer una crida a “reconèixer el dolor d’Israel i el seu dret defensar-se”. Segons ella, només així Europa tindrà “credibilitat per dir que Israel ha de reaccionar com una democràcia en línia amb el dret internacional humanitari. “Primer hem d’escoltar si volem que ens escoltin”, ha dit.

Von der Leyen ha insistit que “l’horror requereix una resposta unida per la nostra part” i ha defensat que anés a transmetre aquest missatge en personaa Israel dies després de l’atac, una visita que li ha valgut crítiques d’alguns eurodiputats. A parer seu, “no hi ha contradiccions” entre donar suport a Israel i ajudar la població palestina.

Visions plurals

Els partits també han expressat diferents sensibilitats sobre el conflicte. El president del Partit Popular Europeu (PPE), Manfred Weber, ha retret l’actitud de Borrell, al qual ha acusat de “passivitat” envers el conflicte, i ha defensat l’actuació de Von der Leyen, de la mateixa família política que Weber. El dirigent popular ha advertit que “el virus del terrorisme ha tornat a Europa” i ha reclamat que es reforcin els controls fronterers per evitar que terroristes entrin a la UE com a immigrants il·legals. També ha demanat que els 27 es replantegin les relacions amb l’Iran.

En canvi, la presidenta del grup socialdemòcrata (S&D), Iratxe García, ha carregat contra Von der Leyen per la seva reunió amb el primer ministra israelià, Benjamin Netanyahu.

La copresidenta del grup The Left, Manon Aubry, ha lamentat que la Comissió Europea hagi donat “un xec en blanc” a Netanyahu per actuar sobre Gaza i ha criticat que Von der Leyen hagi “usurpat” la veu de la UE donant suport a Israel. “El dret a defensar-se no és sinònim de venjança”, ha clarificat.

En aquesta línia, el copresident dels Verds, Philippe Lamberts, ha recordat que la resposta als crims de Hamàs no pot ser “una rèplica amb més crims”.

L’eurodiputat del grup ECR, Bert-Jan Ruissen, ha demanat que s’estableixin fórmules per assegurar que l’ajuda al poble palestí no acabi a les mans de Hamàs.

Els eurodiputats han coincidit en la necessitat que la UE exhibeixi posicionaments “clars”, després que Von der Leyen i el president del Consell Europeu, Charles Michel, presentessin aquests dies opinions amb certa distància. “Hem de crear unitat a Europa amb posicionaments clars; ho hem aconseguit amb Ucraïna i ho hem d’aconseguir en tots els conflictes internacionals”, ha reclamant el president de Renew Europe, Stéphana Séjourné.

També hi ha hagut coincidència en la necessitat de treballar per evitar que el conflicte s’estengui a escala regional.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.