Política

política

Aragonès obre al Senat el clam per l’amnistia en xoc amb el PP

  • El president Pere Aragonès obre avui la Comissió General de les Comunitats al Senat ACN.
  • VÍDEO: Senat. Intervenció Pere Aragonès

Estava ideada per ser un karaoke monocord del PP en contra de l’amnistia –que ni està redactada ni molt menys registrada al Congrés–, però la sessió de la Comissió General de les Comunitats Autònomes al Senat viurà avui un gir de guió amb la irrupció del president Pere Aragonès a la cambra alta enarborant el clam a favor del perdó enmig del cor de veus dels 11 barons populars. Com que ni el president en funcions, Pedro Sánchez, ni tan sols la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, acudiran a la cita, com tampoc ho farà el lehendakari Iñigo Urkullu, precisament Aragonès serà qui alterarà l’agenda que preveia el PP i qui –en virtut de l’ordre de l’aprovació de l’Estatut– intervindrà en primer lloc per defensar en català l’amnistia davant d’Isabel Díaz Ayuso (Madrid) i Juanma Moreno (Andalusia), entre d’altres.

La Comissió General de les Comunitats, presidida per Luisa Fernanda Rudi –que va ser la primera dona presidenta del Congrés (2000-2004)–, és l’òrgan creat el 1994 per convertir del tot la cambra alta en una cambra territorial. Després de les eleccions estatals del 23 de juliol, però, el PP hi té una majoria absoluta de 143 escons al Senat, i el dia a dia d’aquesta cambra obeeix ara a l’agenda del partit d’Alberto Núñez Feijóo, que la vol convertir en un dic de contenció davant del Congrés fins al punt de jugar al filibusterisme d’alentir les tramitacions de futures lleis com ara la d’amnistia i els mateixos pressupostos quan siguin enviats pel Congrés.

Deu minuts i en català

Si bé el president gallec, Alfonso Rueda, es creia que tindria l’honor d’obrir la sessió perquè l’Estatut de Galícia data del 1981, Aragonès –en virtut del text del 18 de desembre del 1979– li ha robat el torn i obrirà el ple a les onze del matí en una intervenció de 10 minuts en català. Després serà el torn de Rueda i de Moreno. Tot i ser el duel més esperat, Ayuso haurà d’esperar fins al desè torn –i veure com abans que ella parlen el valencià Carlos Mazón o l’extremenya María Guardiola i la balear Marga Prohens– per replicar a Aragonès, ja que l’Estatut de Madrid va ser un dels últims i data del 1983. Com que, a la cita, hi faltaran els socialistes Emiliano García-Page (Castella-la Manxa), Adrián Barbón (Astúries) i María Chivite (Navarra), el que havia de ser un monòleg de les 11 veus del PP es convertirà finalment en un 11 contra un.

El silenci del govern de Sánchez –“Hi ha una bona notícia en el fet de tenir els presidents del PP al Senat: mentre són al Senat no retallaran la sanitat, ni tancaran oficines anticorrupció, ni atacaran les polítiques d’igualtat”, va ironitzar Félix Bolaños (Presidència)–, obeeix al pla de no incomodar ERC i Junts per afavorir la investidura, però la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la veu encara llunyana. “És verd, entre verd i molt verd”, va avisar. “L’amnistia està treballada i la dono per descomptada”, va reblar Vilagrà. “Som més a prop”, va sostenir, en canvi, la portaveu de Sumar, Marta Lois. On no es parla de l’amnistia és al CIS: el baròmetre d’octubre no pregunta sobre el perdó –tot i que el treball de camp està fet entre el 2 i el 6 d’octubre– i fotografia gairebé un empat en intenció de vot entre el PSOE (32,6%) i el PP (32,2%). En el món independentista, ERC (1,9%) supera Junts (1,3%).

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.