Política

Política

El fil Sánchez-Junqueras

El president espanyol telefona el líder d’ERC quatre anys després de ser visitat a l’escó blau del Congrés per l’aleshores pres i dir-li “Hem de parlar”

Rufián avisa el PSOE que el vot “s’ha de suar” i descarta un pacte de legislatura més enllà de la investidura

La Moncloa no diu si Puigdemont o Turull rebran idèntic tracte

Armengol fixarà el ple en tenir el pacte

Aragonès: “El normal és que el candidat, si vol els vots d’un partit, parli i tingui relació amb els seus líders”

La seva relació personal es va congelar en l’anatomia de l’instant del matí del 21 de maig del 2019, quan Oriol Junqueras es va despertar a la seva cel·la de la presó de Soto del Real i va ser conduït per una furgoneta policial a l’hemicicle del Congrés i, durant la votació de la mesa que seria presidida per Meritxell Batet, es va acostar a l’escó blau del president espanyol, arribat al ple en cotxe oficial des de La Moncloa. “Hem de parlar”, va dir-li Pedro Sánchez a Junqueras en el primer ple d’una legislatura que seria fallida en tot: l’escó dels presos seria desposseït, es repetirien les eleccions el 10 de novembre del 2019 i s’inauguraria una incomunicació de quatre anys entre el secretari general del PSOE i el president d’ERC. Fins ahir. El dia que havia citat Gabriel Rufián al Congrés al migdia, Sánchez va fer el gest de telefonar abans a Junqueras, i tots dos van mantenir una conversa de 38 minuts entre les 8.33 i les 9.11 h. Si bé Sánchez agraïa a Junqueras el suport d’ERC en la passada legislatura i li exigia un “acord d’estabilitat” des d’ara i fins al 2027, Rufián avisava en persona el president i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que el vot d’ERC “s’ha de suar partit a partit” i es negava a un acord més enllà de la investidura.

Després de la furtiva conversa amb encaixada de mans a l’escó en la inauguració de la breu tretzena legislatura, els camins de Sánchez i Junqueras han anat en paral·lel amb l’únic punt d’interconnexió dels indults el juny del 2021. En tot aquest temps, segons fonts pròximes a Junqueras, aquell “Hem de parlar” no va donar pas mai a cap missatge ni trucada. Tot i quedar en segon pla per la trucada oficial que reconeix Junqueras com a actor polític, Rufián, interlocutor diari a Madrid, va lloar el trencament del gel: “És bo, és sa i és normal que els líders del PSOE i d’ERC, dos grans partits de govern i històrics, parlin. L’anormal era el d’abans, que no parlessin. Que pugui haver-hi una foto... Tant de bo!” “El normal és que el candidat a la presidència, si vol els vots d’un partit, parli i tingui relació amb els líders del partit i Junqueras és el president d’ERC”, va reblar el president Pere Aragonès.

Rufián, però, no oblida els atacs de Junts per negociar a Madrid. “Que Junts hi entri ara és bo, i que a Catalunya ja no es reparteixin carnets de puresa és bo. El que va fer ERC fa quatre anys va ser vilipendiat, i ara mola”, va ironitzar.

Amnistia, de quimera a realitat

Després d’alertar que ERC imposa “condicions exigents però raonables” i no renuncia a res, Rufián no es vol enganyar amb el PSOE: “Nosaltres mai allarguem artificialment una negociació. Ara, el PSOE... És el PSOE, eh. Fa quatre anys parlar d’amnistia era una quimera. És probable que d’aquí a un temps parlar de referèndum deixi de ser una quimera.” I, si bé es recepta contenció per parlar de Sumar perquè sap que la mala relació amb Yolanda Díaz és vox populi, Rufián va denunciar el protagonisme de la vicepresidenta per l’acte de l’Ateneu: “No necessitem intermediaris per parlar amb el PSOE. I la proposta d’amnistia de Sumar ens sona perquè és la mateixa que la d’ERC el 2021.”

Cuidar les formes amb Junts

En espera de la cita de Sánchez demà amb Míriam Nogueras (Junts), la pregunta ara és si Puigdemont o Jordi Turull rebran idèntic tracte al de Junqueras per part del president amb deferència en forma de trucada telefònica. “No em consta”, va dir el socialista Patxi López quan se li va demanar si La Moncloa marcarà el prefix de Bèlgica. En cas d’acord amb el PSOE, Toni Comín ja ha dit que Junts vol el mateix tracte que la resta: “El PSOE s’equivocarà molt si en les formes dona un tracte diferent del que donarà a altres formacions. Es cuidaran molt de ser curosos en tots els detalls formals i no tan formals.” “Sánchez trucarà a Puigdemont? El visitarà a Waterloo?”, es va alarmar Elías Bendodo (PP). Tot i no verbalitzar-ho en públic, el PSOE preveu un gest de rehabilitació pública de Puigdemont com a interlocutor i sospesa que el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, o un ministre de rang vagin a Brussel·les a firmar l’entesa. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, al seu torn, no fixarà el ple d’investidura –les travesses apunten ara al 7 i 8 de novembre– fins que no li sigui comunicat un pacte tancat. Perquè els decibels no decaiguin després de la xiulada que Sánchez rebrà avui pel 12-O, el PP ha forçat al Senat que el 19 d’octubre hi hagi la comissió general de comunitats autònomes i que els presidents clamin contra l’amnistia. Els barons del PSOE, però, no hi aniran per no fer el joc a la dreta. Un senyal més que la investidura és cada dia més a prop, com ho és que l’enrocament de Coalició Canària en l’abstenció no preocupi Sánchez perquè el guió seu és ser investit amb el sí d’ERC i de Junts i reeditar els 178 vots d’Armengol. De com gestioni les gelosies, en depèn part de l’èxit.

178
vots a favor
és el marcador que Pedro Sánchez espera tenir en la primera votació de la seva investidura –en un dia del mes de novembre encara per concretar– perquè la seva confiança depèn de reeditar tots els vots a favor d’ERC, Junts, el PNB, EH Bildu i el BNG que va obtenir el 17 d’agost la balear Francina Armengol com a presidenta del Congrés.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.