Horror inèdit a Israel
Les més de 1.100 víctimes mortals en menys de 48 hores suposen el pitjor atac contra la societat israeliana des de la seva creació
Hamàs continua lluitant contra l’exèrcit en una desena de kibutz
Israel no desperta del seu pitjor malson. Part del territori seguia ahir fora de control, al cap de més de 40 hores de l’inici de l’assalt. Milicians palestins que van penetrar a Israel des de la franja de Gaza continuaven enfrontant-se a les forces armades israelianes en una desena de quibuts que havien caigut sota el domini dels homes armats de Hamàs. Els combats, que es lliuren porta per porta i carrer per carrer, són també una lluita per intentar salvar els residents que puguin continuar en vida mentre segueixen atrapats a les seves cases.
Faran falta dies per conèixer la quantitat total de víctimes mortals que deixarà a Israel la invasió de combatents palestins. De moment, entre les dues parts ja n’hi ha més de 1.100 que se sàpiguen. Les tropes , que ahir van recuperar el control de 24 municipis israelians, s’han trobat al seu pas centenars de morts. També desenes de cotxes, calcinats i cosits a trets, a banda i banda de les carreteres. Una situació que fa témer que la xifra total de morts i de segrestats sigui molt superior a la coneguda. Al final del dia, el nombre de víctimes israelianes pujava a més de 700. També se sap que hi ha més de 100 israelians segrestats a la franja de Gaza. L’historiador israelià Lior Yavne ha confirmat a El Punt Avui que Israel no havia patit mai un atac com aquest en la seva història.
La societat civil s’ha mobilitzat per facilitar l’evacuació dels residents del sud. Han organitzat autobusos per traslladar els supervivents de les comunitats atacades cap a zones del centre d’Israel i es presenten voluntaris per allotjar ciutadans desplaçats. “Aquest enorme fracàs planteja molts dubtes greus [sobre el paper de les autoritats], però el moment de retre comptes arribarà; ara tots els esforços han d’anar dirigits a donar suport als residents del sud i als combatents de l’exèrcit”, diu un comunicat intern d’un d’aquests moviments ciutadans compartit amb El Punt Avui.
El fracàs militar d’Israel, tant pel que fa a la prevenció de l’atac com pel que fa a la lenta resposta, fereix la popularitat del primer ministre Benjamin Netanyahu, a qui alguns mitjans israelians ataquen des de les seves editorials. Un portaveu militar israelià feia ahir un avançament del que pot passar a partir d’ara: “Atacarem Hamàs de manera severa i això serà una lluita molt i molt llarga.”
Els esforços israelians per atacar Gaza són ininterromputs. Els ciutadans d’aquest territori assetjat, on no hi ha refugis segurs ni sistemes de protecció com la Cúpula de Ferro, recorrien a internet per intentar fer entendre al món fins a quin punt se senten vulnerables. “Aquí ningú està segur”, deia a aquest diari la Lubna des de Gaza. El Ministeri de Sanitat de la franja tenia identificades anit més de 413 persones mortes, entre les quals hi hauria 78 menors i 41 dones. També hi ha 2.000 ferits. A Cisjordània, com a mínim, ja hi ha 13 morts.
A la franja, on la majoria dels dos milions de residents van ser expulsats de les seves terres durant la creació de l’estat d’Israel, molts dels qui moren són refugiats. Com una família de set persones, cinc d’elles menors, trobada sota la runa després que casa seva fos bombardejada, en un camp de refugiats. Més de 20.000 residents de la franja han abandonat casa seva i han buscat refugi a les escoles que l’ONU té al territori. “El bloqueig israelià té repercussions catastròfiques sobre la població de Gaza”, deia el Grup del 16 d’Octubre, un col·lectiu de periodistes de Gaza: “La gent de Gaza no veu cap llum al final del túnel pel que fa al setge, i això fa augmentar la seva ira.”
“Quants cops us hem advertit que el poble palestí ha estat vivint en camps de refugiats durant 75 anys?”, es preguntava Ismail Haniyeh, líder de Hamàs: “Us heu negat a reconèixer els drets de la nostra gent.” “Això no ha estat un atac no provocat”, deia el periodista israelià Haggai Matar a +972Mag: “La por que sentim ara els israelians, jo inclòs, és només una fracció de la que els palestins han sentit a diari durant dècades.” Molts israelians, denuncia, creuen que “cal ensorrar Gaza” i que “la gent de la franja són salvatges amb qui no es pot negociar”. “Aquests israelians han de saber que aquests són els mateixos comentaris que he sentit a dir als palestins dels territoris ocupats una infinitat de vegades sobre els israelians.”
La Lliga Àrab
El rei Mohammed VI del Marroc, país que en l’actualitat assumeix la presidència del Consell de la Lliga Àrab, ha convocat una reunió “urgent” de l’organisme, que se celebrarà aquesta setmana, per coordinar-se en vista del deteriorament de la situació al Pròxim Orient després de l’atac iniciat per Hamàs contra Israel aquest dissabte i que ha provocat la declaració de l’estat de guerra per part del govern israelià.
Assassinats a Egipte
Dos turistes israelians han mort i diversos han resultat ferits pels trets “indiscriminats” d’un policia egipci a la ciutat egípcia d’Alexandria, en una acció que també va provocar la mort d’un guia local i que coincideix amb la guerra entre Hamàs i Israel, segons ha informat a Efe una font de seguretat.
Segons la mateixa font, el tiroteig va tenir lloc en una zona turística i va ser perpetrat per un membre encarregat de la seguretat sense que es coneguin fins ara els motius que van portar el policia a tirotejar els turistes.