Política

Juristes de prestigi presenten dimarts a Barcelona l’informe de Sumar que avala l’amnistia

Inclou totes les “accions” per fer possible la independència des del 2013

La presentació anirà a càrrec, entre altres, de reputats catedràtics com Javier Pérez Royo o Nicolás Garcia Rivas

Bolaños precisa que l’informe “és de Sumar, no del PSOE” i Illa insisteix que el PSC “atuarà semrpe en el marc de la Constitució

La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha anunciat avui que la seva formació presentarà el proper dimarts a l’Ateneu de Barcelona un informe jurídic que avala l’amnistia i que, segons ha avançat el Periódico, inclou totes “accions” per fer possible la independència des del 2013. Per tant, contempla tant la consulta del 9-N del 2014 com el referèndum de l’1-O. I exclou la presidenta de Junts, Laura Borràs, condemnada per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Així mateix, la proposta amplia la mesura de gràcia als policies que van intentar impedir l’1-O. En una entrevista al Cafè d’Idees de RTVE, Díaz ha explicat que aquest document, en què la formació treballa des de fa temps i que ha estat elaborat per juristes de prestigi, serà la base sobre la que Sumar bastirà la seva proposta d’amnistia i també el text amb que està negociant amb el PSOE i les formacions independentistes. Més tard, després de reunir-se amb la cúpula de Pimec a Barcelona, Diaz ha tret importància a la presentació de l’informe i ha matisat que “tampoc té tanta novetat”. De fet, a preguntes dels periodistes ha recomanat no esperar “grans coses” . “És un dictamen jurídic sobre l’encaix jurídic que hi ha”, ha afirmat . En aquest sentit, ha dit que el text ha de tenir forma de llei orgànica i general i ha de respectar els “drets fonamentals” i el “principi d’igualtat”. Preguntada per si Pedro Sánchez coneix el contingut del text que prepara el seu partit, ha insistit que ella està “coordinada” amb el president i la presidència del govern espanyol.

La presentació es farà a les set de la tarda. I l’informe, segons ha explicat la formació en un comunicat, és el resultat d’un encàrrec que Sumar va fer a diferents experts i expertes sobre com encarar l’amnistia.

La reacció dels socialistes no s’ha fet esperar. El ministre en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, ha avisat que l’informe jurídic que avala l’amnistia als encausats per l’1-O, anunciat per la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, “és de Sumar i no del PSOE”. “És una posició respectable, però no és la nostra”, ha argumentat Bolaños, que no ha aclarit si la seva formació ha rebut l’informe. En una atenció als mitjans després de reunir-se amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, el ministre també s’ha referit a la tasca de negociació amb Carles Puigdemont de cara a la investidura, i ha evitat atribuir-la al primer secretari del PSC, Salvador Illa. “Serem discrets en el repartiment de les tasques dins la comissió negociadora”, ha expressat.

Per la seva part Illa ha evitat valorar la proposta de Sumar i ha demanat “discreció, prudència, paciència i Constitució” perquè si per Illa hi ha alguna línia vermella és que “el PSC actuarà sempre en el marc de la Constitució”.

El text de Sumar serà presentat per diferents juristes “de prestigi” com el professor de Dret Constitucional i ex-lletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urias, el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo, la catedràtica de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Merche García Arán, o el catedràtic de Dret Penal Nicolás Garcia Rivas, un dels autors de l’informe que serà, a més l’encarregat de presentar-ho.

Durant l’acte de presentació també intervendrà l’exdiputat Jaume Asens, una de les peces claus en les negociacions sobre l’amnistia i que va acompanyar Díaz en l’entrevista que va tenir a Brussel·les amb l’expresident Carles Puigdemont. La clausura anirà a càrrec de la mateixa líder de Sumar.

La benvinguda a l’acte de presentació de l’informe anirà a càrrec de l’advocada catalana Mercè Claramunt i la professora d’Història Medieval de la UB, , Rosa Lluch, que reflexionarà sobre la importàcnia del diàleg.

Amb aquesta iniciativa, Sumar i En Comú Podem volen contribuir a clarificar el debat sobre l’amnistia, “un pas necessari per culminar el camí de la desjudicialització del conflicte polític entre Catalunya i Espanya que va començar amb el indults i la reforma del codi penal”, segons conclou el comunicat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.