Els embassaments catalans estan en mínims històrics, igual que fa 15 anys
L’Agència Catalana de l’Aigua informa que la situació és diferent a la del 2008, tot i estar al 21% de capacitat
S’han enviat requeriments per excés de consum d’aigua a 170 municipis i 41 indústries de tota Catalunya
Els embassaments de Catalunya estan al 21% de la seva capacitat, el mínim històric dels darrers 15 anys i que iguala el registre de la sequera del 2008.
Aquests embassaments, que proveeixen l’àrea metropolitana de Barcelona i la gran majoria de la població catalana, estan al 21%, sense previsió de pluges els propers dies, però el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha incidit que la situació és diferent de la del 2008.
“El 2008 vam arribar al 21% en 18 mesos i ara ha estat en 36 mesos -de sequera-; gràcies al pla de sequera i a les mesures quirúrgiques de fa dos anys, la baixada ha estat molt més lenta”, ha indicat Reyes en una entrevista a TV3.
Reyes ha augurat que, si plou el mínim històric en el sistema del Ter-Llobregat, es manté la previsió que l’àrea metropolitana de Barcelona entri en la fase d’emergència -la més greu i de més restriccions- al desembre.
Si no plogués ni el mínim, que seria pràcticament ni una gota, es podria avançar la fase d’emergència a mitjans de novembre, ha afegit el director de l’ACA. En aquest sentit, ha assegurat que “no es pot descartar cap actuació, ni portar vaixells amb aigua com el 2008”.
Reyes ha confiat que les obres de la segona dessalinitzadora de la Tordera a Blanes i les de Foix a Cubelles, que compten amb finançament també de l’Estat, es puguin licitar a principis de l’any que ve.
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua també ha indicat que l’ens ja ha enviat requeriments per excés de consum d’aigua a 170 municipis i 41 indústries de tota Catalunya. Ho ha dit en la mateixa entrevista a TV3 en què ha detallat que per primera vegada aquestes notificacions inclouen un avís sobre la possibilitat d’incoar un expedient de sanció. Ha detallat que s’han fet arribar després de l’estiu, un cop finalitzada la moratòria que va aprovar el Parlament sobre aquestes penalitzacions.
Reyes ha assegurat que aquests requeriments demanen explicacions als responsables i els insten a reduir el consum. Alhora, avisen que si no s’hi posa solució de forma immediata, se’ls pot incoar un expedient sancionador. Tot i que les quantitats econòmiques que corresponen a les penalitzacions lleus són baixes, el director de l’ACA ha advertit que les greus i molt greus són molt més significatives. En aquest sentit, ha afirmat que en darrer terme poden arribar a assolir els 200.000 euros.