Política

aràbia saudita

Sense justícia cinc anys després de l’assassinat de Khashoggi

El pas del temps ha derivat en la reintegració de l’Aràbia Saudita en la comunitat internacional

Cinc anys després de l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi a l’interior del consolat de l’Aràbia Saudita a la ciutat turca d’Istanbul, el 2 d’octubre de 2018, Riad reforça la seva posició internacional tot i que els principals sospitosos d’haver donat l’ordre del crim encara han de passar comptes davant la justícia. El principal assenyalat va ser el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman. Fins i tot la CIA va concloure que el mateix Bin Salman va aprovar l’assassinat del periodista i crític amb el règim saudita.

La comunitat internacional va condemnar la mort de Khashoggi i l’actual president dels EUA, Joe Biden, va prometre durant la campanya electoral del 2020 tractar l’Aràbia Saudita com un “paria”. Però, el pas del temps ha derivat en un retorn a la normalitat de les relacions. El 2022, Bin Salman, va ser nomenat primer ministre del regne, en un moviment per atorgar-li immunitat diplomàtica davant el món i, sobretot, els Estats Units, on no podrà ser jutjat. Tot i que les crítiques no han cessat, la comunitat internacional ha optat per la precaució i l’anuència. I és que en aquests darrers cinc anys l’Aràbia Saudita s’ha posicionat com una de les grans potències del món. A més, la guerra a Ucraïna ha subratllat la influència saudita en el sector energètic i la dependència que té el món del més gran productor de l’OPEP.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.