Salut

Catalunya pateix mancances a l’hora d’informar i acompanyar les dones que decideixen avortar

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius detecta “barreres estructurals” per garantir el dret a interrompre l’embaràs

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius ha denunciat que, malgrat que Catalunya disposa d’una xarxa d’accés a l’avortament i el marc legal que el regula és “prou ampli”, encara s’observen “moltes barreres estructurals” per garantir plenament aquest dret. En un comunicat amb motiu del Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament, el 28 de setembre, l’associació insta les administracions a donar resposta a “qüestions claus no resoltes” com són, destaca, l’accés fàcil a la informació i també a un acompanyament respectuós amb l’atenció emocional quan sigui necessari. A Catalunya, cada any es fan unes 20.000 interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE).

L’associació acompanya cada any al voltant de 1.100 gestants en relació amb l’avortament. La seva pàgina web és consultada per 15.000 persones l’any. En declaracions del comunicat recollides per l’ACN, Sílvia Aldavert, directora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, afirma que han estat “massa anys d’estigma i silenci públic” i explica que quan des de l’entitat han engegat iniciatives per cobrir els “buits” que encara hi ha, s’han trobat amb una resposta significativa.

“L’estigma assenyala les dones que ho fan perquè en el fons, socialment, estan desobeint un dels mandats de gènere principals que ens imposen, la maternitat”, diu Raquel Gómez, psicòloga de l’entitat. L’associació destaca que una informació clara que “faciliti la presa de decisió de les persones i que afavoreixi parlar de l’avortament en un entorn de seguretat contribueix a millorar-ne la vivència i l’estat emocional”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.