La patronal espanyola fa costat a Feijóo i es declara contrària a l’amnistia
Garamendi, president de la CEOE : “Estem amb la unitat d’Espanya i amb la Constitució del 78”
Ayuso titlla Sánchez de “narcís” i assegura que Puigdemont l’ha fet agenollar “com un serf”
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha expressat el seu rebuig a la possibilitat que hi hagi una amnistia per als encausats pel procés i ha subratllat que els empresaris estan “amb la unitat del país, amb la unitat d’Espanya i amb la Constitució del 78”, en declaracions recollides per Efe.
Després de reunir-se amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i preguntat per unes declaracions de la vicepresidenta segona en funcions, Yolanda Díaz, en aque aquesta assenyala que l’amnistia necessita consens social, polític i econòmic, Garamendi ha subratllat que els empresaris aposten per la “moderació” i per treballar “dins de l’ordre constitucional”.
“S’està parlant d’amnistia, hi estem d’acord? No”, ha dit Garamendi, que ha qüestionat que una amnistia estigui dins de la Constitució. “Jo crec que no”, ha insistit el líder de la patronal, que ha recalcat que el que els agradaria és que els grans partits s’asseguin i arribin a acords com ho fan els altres. “Nosaltres no entrarem en el que és la política partidista. No entrarem en les declaracions d’un costat i l’altre”, ha afegit.
Garamendi ha emmarcat la reunió amb Feijóo en la normalitat institucional i ha assenyalat que el líder del PP els ha traslladat les seves propostes. Durant la mateixa reunió, Núñez Feijóo també ha conversat amb el president de la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME), Gerardo Cuerva. El líder popular ha expresat tant a Garamendi com a Cuerva la seva preocupació davant l’amnistia i la conjuntura econòmica.
Després de la trobada, fonts del PP han informat als mitjans que Feijóo ha compartit la seva preocupació davant el “difícil” moment que travessa Espanya, per les “negociacions entre Sánchez i els independentistes” que té com a “conseqüència” la ruptura de la “igualtat dels espanyols” així com per la tensió econòmica.
En aquest sentit, el PP alerta de “l’augment desorbitat dels preus dels aliments, l’interès de les hipoteques i la fragilitat del mercat de treball, on Espanya duplica la taxa d’atur de la Unió Europea”.
A més, el PP sosté que Feijóo i els dirigents de la CEOE i Cepyme han coincidit a “lamentar” que els debats que preocupen els espanyols quedin “reelegats a un segon pla pels que imposen els secessionistes”, que lliguen a “discussions identitàries, que només els convenen a ells i no a la majoria dels ciutadans”.
En la reunió, que segons el PP ha transcorregut en un “clima distès”, Feijóo ha exposat als empresaris les “línies generals” del programa de govern que exposarà en el debat d’investidura i ha escoltat les propostes de Garamendi i Cuerva, als quals ha agraït la seva feina amb plantejaments al voltant de la Constitució i el seu “ànim constructiu”.
Dins de la croada contra l’amnistia, avui també han destacat les declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha fet una crida a sortir al carrer a Madrid i Barcelona per protestar contra l’amnistia. En un fòrum organitzat pel diari El Mundo, Ayuso ha assegurat que, tot i que no sol anar a manifestacions, en aquest cas “és diferent”, i que serà a les marxes convocades pel PP i Societat Civil Catalana.
Per la presidenta madrilenya, la unitat de l’Estat és “massa bona i bonica” com per deixar que “un narcís [en al·lusió a Pedro Sánchez] i una minoria rabiüda” la posin en perill. Ayuso ha conclòs que, a parer seu, l’expresident Puigdemont ha fet que Sánchez “s’agenolli com un serf”.