El català s’incorpora a la plataforma d’idiomes del programa Erasmus
Nadal diu que la decisió de la Comissió Europea “posa fi a un greuge històric injustificable” i permet “reconèixer el català com a llengua de mobilitat internacional”
La llengua catalana formarà part de la plataforma d’aprendre idiomes en línia OLS (Online Linguistic Support) del programa de mobilitat Erasmus+, segons ha informat la Comissió Europea. La plataforma està pensada per posar a l’abast dels estudiants els recursos lingüístics necessaris perquè puguin iniciar l’aprenentatge de la llengua del país que els acollirà abans d’arribar-hi. “Posa fi a un greuge històric injustificable”, ha declarat avui el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, que ha celebrat la decisió de la Comissió Europea perquè “permet reconèixer el català com a llengua de mobilitat internacional i l’equipara a les altres 29 llengües que figuren a la plataforma”.
Aquesta plataforma incloïa fins ara les llengües oficials de les institucions europees i d’altres llengües incloses en programes universitaris, però en deixava fora el català, junt amb el basc i el gallec. “La marginació del català en aquesta suposava un greuge per als estudiants que feien l’Erasmus en universitats catalanes que, a diferència dels que triaven altres destinacions, no podien aprendre la llengua de la universitat d’acollida a través de l’OLS”, han assegurat des del departament d’Universitats.
La incorporació del català a la plataforma era un dels compromisos fixats en el Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya del departament de Recerca i Universitats. Tot i que la plena integració del català a l’OLS amb els mateixos continguts i recursos que la resta de les llengües que en formen part no es produirà fins al 2027, quan està prevista la nova licitació per a la plataforma, Universitats ha anunciat que ha habilitat una pàgina web amb la mateixa estructura i tipus de contingut que ofereix la plataforma.