Societat

Uns 5 milions de mòbils de l’àrea de Barcelona reben l’alerta de Protecció Civil

Elena celebra “l’èxit” de la prova que arriba a prop del 90% de ciutadans en els dos primers simulacres

És un “termòmetre” per saber si la població coneix el sistema

A les 10 del matí han començat les alertes de Protecció Civil als mòbils del Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. A les 11 en punt, li ha tocat el torn als barcelonins. A les 12 del migdia als veïns del Vallès Occidental i, finalment, a la una del migdia ha arribat l’avís d’alerta al Baix Llobregat i a l’Hospitalet. Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat. El conseller d’Interior ha fet una valoració del sistema d’alertes de Protecció Civil abans que acabés i ha destacat que ha estat “un èxit” perquè en els dos primers simulacres l’avís d’alerta ha arribat a prop del 90% dels ciutadans. Elena ha assegurat que el simulacre ha funcionat d’acord amb el que esperaven i ha recordat que l’objectiu de l’alerta és donar “missatges clars i excepcionals”: “No és informació de servei”. Elena ha afirmat que la prova ha servit de “termòmetre” per saber la població coneix el sistema: “L’òptim és arribar al 100% i això ens ajuda a anar en aquesta direcció”.

Elena calcula que han rebut el missatge a l’entorn de 5 milions de ciutadans, comptant que ho rep tothom qui es troba a la zona del simulacre -turistes, població resident, persones que només estan al lloc per motius laborals-.

A l’espera de fer la valoració global, Elena ha valorat que en els primer simulacres s’hagi arribat a prop del 90% de la població. “És una xifra brutal en relació amb el que teníem fins ara”, ha assegurat Elena. De fet, Interior ha afirmat que totes les operadores de telèfon mòbil que donen servei a l’àrea han informat que han emès el missatge correctament.

Durant els dos primers avisos, el 112 ha rebut unes 500 trucades preguntant per l’alerta. En el simulacre de Girona, que es va realitzar el passat mes d’abril i on la població que havia de rebre era molta menys, es van rebre també 500 trucades.

Sobre el percentatge de persones que no han rebut l’avís, Elena ha indicat que el motiu més probable és que aquestes no tinguin el dispositiu mòbil actualitzat o que no tinguin activades les notificacions del sistema d’alertes de Protecció Civil. Tanmateix, les alertes no arriben si els telèfons mòbils es troben sense cobertura, en mode avió o apagats.

Amb tot, Elena ha insistit que l’objectiu dels simulacres és que la població “es familiaritzi” amb l’eina i ha recordat que és “imprescindible” provar els sistemes pel dia que siguin realment necessaris.

Per avaluar el sistema d’alertes, el govern ha habilitat una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut el missatge o no, en quin idioma i de quina companyia són, entre altres preguntes. Aquesta enquesta és anònima, no recull dades personals i s’activarà aquest dijous al matí.

Amb aquest simulacre, l’executiu completa la implantació de l’eina a telèfons intel·ligents de tot Catalunya. Fins ara, s’han dut a terme quatre proves: el 28 de febrer a l’Alt Pirineu i Aran i a Lleida; el 12 d’abril a les Terres de l’Ebre, Tarragona i el Penedès i el 27 d’abril a Girona i la Catalunya Central. La quarta va ser el 13 de juny, dia en què es va repetir el simulacre a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès, ja que a la primera prova menys de la meitat de la població prevista va rebre l’avís.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.