amnistia internacional
L’Aràbia Saudita ha executat a almenys 100 persones el 2023, segons Amnistia
L’ONG tem que la xifra sigui molt més elevada
L’Aràbia Saudita ha executat a almenys un centenar de persones des del gener, segons Amnistia Internacional (AI), que aquest divendres ha denunciat que les autoritats de la monarquia àrab “continuen una implacable onada d’assassinats”.
“En clar contrast amb les seves promeses de limitar la pena de mort, les autoritats saudites ja han executat a cent persones aquest any, la qual cosa revela el seu esgarrifós menyspreu pel dret de la vida”, diu en un comunicat la directora de l’Amnistia per a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, Heba Morayef.
L’ONG apunta que la xifra surt de les informacions publicades per l’agència de notícies oficial saudita SPA, per la qual cosa va advertir que “la xifra real d’execucions podria ser molt més gran”.
Afegeix que aquesta nova onada d’execucions “fa témer seriosament per les vides” de les persones condemnades a mort per crims que van cometre abans de complir la majoria d’edat.
A més, Morayef ha dit que la seva organització ha documentat una gran quantitat de condemnes de mort “per qualsevol cosa”, com poden ser des de publicacions crítiques en xarxes socials a delictes relacionats amb les drogues.
Així, l’Aràbia Saudita ha executat una mitjana de quatre persones per setmana durant el 2023, algunes de les quals després d’haver estat sentenciades per possessió o tràfic d’estupefaents, “tot i que la pena de mort està prohibida pel dret internacional per delictes relacionats amb les drogues”.
Diverses organitzacions de drets humans denuncien que la taxa d’execucions en el país àrab s’ha gairebé doblat des de l’arribada al poder del príncep hereu Mohamed bin Salman fa set anys, durant els quals s’ha aplicat la pena de mort a més d’un miler de persones. El 2022, l’Aràbia Saudita va executar a un total de 196 persones, 81 de les quals en només un dia, la qual cosa representa la xifra més alta d’aplicació de la pena de mort en el país dels últims trenta anys, segons Amnistia.