BADALONA
Can Ruti guanyarà sis sales d’operacions
Els treballs d’ampliació del bloc quirúrgic de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona han començat aquest dimecres. La intervenció per millorar les instal·lacions del centre hospitalari conegut com a Can Ruti implicarà guanyar sis sales d’operacions més, distribuïdes en dues plantes, que s’afegiran a les 20 actuals. També hi haurà millores a les àrees de recuperació i reanimació amb 20 i 16 llits de crítics, respectivament. El projecte preveu fer un nou laboratori de patologia molecular, una nova sala de necròpsies i augmentar l’àrea d’urgències amb vuit boxs i una nova àrea d’UCI coronària, amb vuit boxs. Paral·lelament, és previst transformar una de les sales d’operacions actuals en un d’híbrid de cirurgia cardíaca. Tot plegat té un cost de 30 milions d’euros, finançats pel Servei Català de Salut amb fons europeus Next Generation.
El nou edifici s’espera que entri en funcionament al llarg del 2024 i permetrà connectar l’actual bloc quirúrgic amb l’edifici polivalent, estrenat el 2021. Són els models de blocs polivalents que es van posar en funcionament durant la pandèmia de la covid-19. El director del centre, Josep Maria Mòdol, assegura que l’ampliació del bloc quirúrgic permetrà “incrementar la seva dotació en un 30%, amb sales d’operacions d’alta tecnologia, i per tant implicarà una millora molt significativa que permetrà adequar l’estructura a les necessitats assistencials”. Els projectes d’ampliació i millora de les instal·lacions en què està immers des de fa mesos l’hospital de Can Ruti coincideix amb la celebració del seu 40è aniversari.
Quan s’acabin aquestes obres quedarà pendent dur a terme una segona fase en millores a les sales d’operacions existents, la reorganització i millora dels circuits de cirurgia major ambulatòria, de la unitat d’acollida de pacients quirúrgics i la creació d’una unitat de 3D.
Nous espais a Tortosa
Salut ha acabat l’ampliació del servei d’urgències de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), que es va posar en marxa durant la pandèmia, el setembre del 2020. El projecte ha permès una ampliació de gairebé 400m² i disposar d’una àrea total de 1.390 m², amb espais millorats i distribuïts d’acord amb les noves necessitats del centre, tenint en compte el tipus i la complexitat de la urgència. L’actuació ha comportat una inversió d’1,9 milions d’euros.
La nova àrea té 28 boxs, una sala d’informació als familiars, equipament actualitzat més modern, quatre consultes mèdiques i tres de triatge. També s’ha renovat la majoria d’equipament tecnològic i ara es disposa de tres respiradors nous i quatre carrets d’aturades.
Una de les principals novetats en aquesta distribució és que l’àrea pediàtrica s’ha diferenciat de la d’adults, i disposa de sala d’espera, cambra de bany i consulta pròpia. A més, ha passat de tenir dos boxs dobles a quatre d’individuals decorats per fer el més agradable possible l’estada dels infants.
La sala de tractament ambulatòria disposa d’espai més amples i confortables, tant per a les persones com per a l’equip de professionals. Durant la pandèmia “es va posar de manifest” que calia crear una nova àrea d’aïllament i la nova àrea d’urgències disposa actualment de set boxs individuals, una consulta, un triatge i una admissió per als pacients amb malalties infeccioses que pot funcionar de forma autònoma en cas d’haver d’aïllar pacients.