Política

estats units

Trump i els altres 18 acusats amb ell a Geòrgia es declaren no culpables

L’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) i els altres 18 acusats d’ingerència electoral a l’estat de Geòrgia s’han declarat no culpables i han renunciat al seu dret a una compareixença en la lectura formal dels càrrecs, prevista ahir. El polític republicà es va declarar no culpable el 30 d’agost i ahir, segons els mitjans locals, ho van fer els acusats que encara no s’havien pronunciat, inclòs Mark Meadows, l’últim cap de gabinet de Trump.

Els processats estaven citats ahir per a la lectura formal de càrrecs i per dir al jutge si es declaraven culpables o no culpables, però van renunciar al seu dret a ser presents en aquest tràmit.

L’expresident republicà i els seus aliats estan acusats d’intentar revertir els resultats de les eleccions presidencials del 2020 a l’estat de Geòrgia, on el demòcrata Joe Biden es va imposar a Trump per un estret marge de només dues dècimes (49,5%), el més ajustat de tot el país. La fiscal encarregada del cas, la demòcrata Fani Willis, va proposar al tribunal que el judici comenci el 23 d’octubre. El jutge ha mantingut aquesta data només per un dels acusats, el lletrat Kenneth Chesebro, que havia demanat un procés ràpid, però en el tancament d’aquesta edició es desconeixia la data de la resta. La investigació va començar arran de la trucada en la qual el 2 de gener del 2021 Trump va demanar al secretari d’Estat de Geòrgia, Brad Raffensperger, que “trobés” 11.780 vots, un més dels que havia aconseguit Biden allà.

La fiscal va utilitzar en contra del republicà la llei RICO, coneguda per fer-se servir contra els membres de la màfia i aplicada per garantir que els líders d’una associació criminal, i no només els seus subordinats, passin comptes davant la justícia.

Entre els acusats també hi ha l’exadvocat de Trump i exalcalde de Nova York, Rudy Giuliani, i alguns dels seus advocats durant la campanya que pretenia enganyar el president del Senat nord-americà, entre d’altres, en la certificació dels vots per decantar-se per Trump, tot i que havia perdut els comicis en aquell estat. Geòrgia es va alçar com un estat clau en les presidencials del 2020 perquè el marge entre Biden i Trump va ser tan estret que es va fer un recompte manual complet per esclarir els dubtes sobre un possible frau, però el resultat del qual tampoc va convèncer el president sortint. Alguns acusats mantenen que es van limitar a complir ordres. Meadows, a qui se li retreu principalment haver organitzat la trucada entre Trump i Raffensperger, va dir la setmana passada que gran part de la seva feina com a cap de gabinet era organitzar trucades i gestionar l’agenda de Trump.

L’expresident republicà amplia l’avantatge

L’exmandatari Donald Trump es manté imbatible com a candidat republicà. Tot i l’àmplia ofensiva judicial, continua sondeig rere sondeig consolidant el seu lideratge i ampliant l’avantatge respecte a la resta de candidats. Segons el sondeig difós ahir per la cadena de notícies nord-americana CNN, Trump té més de trenta punts més que el governador de Florida, Ron DeSantis, el seu adversari directe. Segons l’enquesta, feta entre el 25 i el 31 d’agost, un 52% de votants republicans declaren que donarien suport a Trump en la nominació conservadora, davant del 18% que diu que faria costat a DeSantis.

La resta d’aspirants a la nominació republicana per a les presidencials del 2024, entre ells el vicepresident Mike Pence, no superen el 10%. A més, segons la mateixa enquesta, 7 de cada 10 votants republicans veuen Trump com el més capacitat per gestionar l’economia, molt a davant de DeSantis (9%) i de Pence (4%).

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.