Política

L’Eurocambra enviarà al desembre la missió per avaluar l’ús del castellà a les escoles

L’objectiu és respondre la queixa plantejada per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB) el 2017 sobre el model d’immersió i que ha tingut el suport de PP i Cs

La Comissió de Peticions del Parlament Europeu visitarà Catalunya el mes de desembre per a examinar el model d’immersió lingüística i respondre a la queixa plantejada per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB) que va denunciar el 2017 “l’exclusió de l’espanyol/castellà a les aules catalanes i les perjudicials conseqüències per a la formació dels alumnes catalans”.

Segons ha informat la mateixa assemblea i han confirmat a l’ACN fonts de l’Eurocambra, els propers 18, 19 i 20 de desembre una delegació de sis europarlamentaris es desplaçarà a Catalunya per a comprovar in situ l’impacte que el model d’immersió lingüística obligatòria en català té per als alumnes castellanoparlants, especialment per als alumnes amb necessitats especials i els que s’incorporen al sistema educatiu català arribats des d’altres comunitats autònomes, països europeus o extracomunitaris.

La Fact Finding Visit (FFV) de la Comissió de Peticions té com a objectiu recopilar a Catalunya informació i dades sobre el tema denunciat en la queixa. L’agenda dels tres dies de visita dels sis eurodiputats serà debatuda i aprovada en les pròximes setmanes. Per ara, es desconeixen els membres de la cambra que formaran per part de l’expedició.

A finals del 2017 la Comissió de Peticions del Parlament europeu (PETI), que presideix la popular Dolors Montserrat, va recollir la queixa que també va impulsar Ciutadans formant part dels liberals de Renovar Europa. L’AEB considera que les institucions públiques espanyola i catalana incompleixen les sentències dels tribunals que reconeixen el dret dels alumnes a ser escolaritzats també en castellà. També assegura que “la discriminació dels castellanoparlants a Catalunya és contrària als principis de no discriminació per raó de llengua” i vulnera el respecte a la diversitat cultural i lingüística. També creu que la immersió suposa una restricció a la llibertat de circulació dels nens.

Portes obertes

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha assegurat avui que “tenim les portes del Departament obertes, de qualsevol centre que vulgui aquesta comissió” i ha afegit que els eurodiputats que formin part de la missió tindran “tota la informació i més per contrastar la informació que se’ls pugui donar des d’organitzacions com l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB). “(Informació) que contrastarem de totes totes, o contradirem, millor dit”, ha conclòs.

La mesa del Parlament va enviar una carta en nom del Parlament a l’eurocambra el novembre passat demanant que no es fes aquesta missió en considerar que “forma part d’una dinàmica de persecució de la llengua catalana i contravé el consens social existent a Catalunya a l’entorn de la defensa del model d’immersió lingüística”. També s’especifica que “només el 32,4% de la població és parlant habitual de català” i que aquesta xifra “s’ha anat reduint en les darreres dues dècades i deixa la llengua en un estat d’enorme vulnerabilitat”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.