AUSTRÀLIA
Austràlia celebrarà un històric referèndum sobre el reconeixement constitucional dels aborígens
La votació tindrà lloc el 14 d’octubre, segons ha anunciat el primer ministre Anthony Albanese
Austràlia celebrarà el 14 d’octubre un històric referèndum per decidir el reconeixement constitucional dels aborígens, segons ha anunciat aquest dimecres el primer ministre del país, Anthony Albanese, que ha qualificat la votació com “una oportunitat única per a una generació de reunir el nostre país i canviar-lo per a millor”, segons informen la BBC i l’agència Efe.
A la votació, que serà obligatòria per als majors de 18 anys, més de 17,5 milions d’australians hauran de votar sí o no a la pregunta “Una llei proposada per alterar la Constitució per reconèixer les Primeres Nacions establint La Veu dels Aborígens i Illencs de l’Estret de Torres. Aproves aquesta modificació?”. Per prosperar, el referèndum —una promesa electoral d’Albanese per reconèixer els pobles aborígens a la Carta Magna, que data del 1901— ha d’aconseguir la majoria entre tots els vots emesos al país i, a més, guanyar en quatre dels sis estats australians.
En el cas que guanyi el sí, la Constitució australiana serà modificada per incloure tres capítols en què es reconeix la creació i existència d’un organisme anomenat ‘La Veu’ per representar els aborígens —que són el 3,8% de la població i pateixen importants desigualtats— davant del parlament i l’executiu del país en assumptes que competen aquests pobles. L’esmena també estipula que el parlament australià tindrà la potestat de legislar sobre la composició, funcions, poders i procediments concernents a ‘La Veu’, un òrgan consultiu sense poders vinculants que representa els aborígens australians i que estaria integrat per un nombre indeterminat de membres de diverses edats, gèneres i grups, que serien escollits per les seves comunitats per un període de cinc anys i serien escrutats mitjançant un procés parlamentari i fiscalitzats per les autoritats del país.
Les enquestes mostren que hi ha divisió entre la població, ja que els partidaris del sí veuen la reforma com una manera de tancar ferides i les bretxes de desigualtat, mentre que els del no asseguren que la mesura crearà divisió i pot entorpir les decisions governamentals. Quan Albanese va començar a impulsar el referèndum els suports eren majoritaris, però han anat descendint i ara no superen el 46%, segons una enquesta publicada a mitjans d’agost per la consultora Revolve.
Austràlia és l’únic país de la Commonwealth que mai ha signat un tractat amb els seus pobles aborígens.