Societat

Un equip d’investigadors ha trobat cucs marins mai descrits en una cova de Mallorca

La UIB amb l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i el Consiglio Nazionale Delle Ricerche (CNR) han estat involucrats en aquesta troballa

Un equip de recerca liderat per la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha descobert dues noves espècies de cucs marins (poliquets) en una cova anquialina de l’illa de Mallorca. L’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i el Consiglio Nazionale Delle Ricerche (CNR) han estat involucrats en aquesta troballa, segons manifesta el Centre d’Estudis Avançats de Blanes.

La cova, que es caracteritza per la seva dificultat d’accés i condicions ambientals extremadament limitants, ha estat explorada en diverses expedicions científiques des del 2019. Els poliquets descoberts habiten a divuit metres de profunditat, sota els sediments de la cova.

D’una banda, la primera espècie, fins ara desconeguda, es distingeix per la seva morfologia única. Aquest anèl·lid de dos centímetres de longitud manca d’ulls i és quasi transparent. La seva relació amb llinatges presents a les profunditats abissals del Pacífic i l’Antàrtida suggereix connexions evolutives antigues, quan la configuració dels continents era diferent.

D’altra banda, la segona espècie, tot i pertànyer a un gènere conegut com a “cucs espagueti”, és una variant nova. Mesura cinc centímetres i presenta tentacles llargs i prims. Encara s’està investigant la possibilitat que aquesta espècie sigui bioluminescent.

Així mateix, la descoberta d’una tercera espècie ja catalogada planteja qüestions intrigants sobre com aquest poliquet va accedir a l’interior de la cavitat anquialina i sobre la seva relació amb els seus parents marins. Per això, l’equip de recerca està elaborant la descripció i catalogació de les noves espècies, així com estratègies per abordar les preguntes emergents. Aquest treball forma part del projecte de recerca finançat pel programa “Generación de Conocimiento” de l’estat espanyol.

Daniel Martin, investigador del CEAB-CSIC expert en taxonomia i responsable de la identificació de més de vuitanta espècies noves d’invertebrats marins, colidera aquest projecte amb la científica de la UIB. Explica que hi ha una gran diversitat de poliquets als mars del món i que tots tenen un paper important a la natura; “el més essencial és ser una de les principals fonts de menjar per a moltes altres espècies; n’hi ha que s’han de tenir ben controlats perquè l’home els pot transportar fàcilment (amb els vaixells), introduint-los en nous ambients on poden presentar un caràcter invasor. També n’hi ha que s’estudien per a usos mèdics i farmacèutics, incloent-hi la síntesi de nanopartícules de plata, idònies com a vectors de medicaments, per exemple per tractar tumors sense afectar els teixits sans que els envolten”.

La coordinadora del Centre Balear de Biodiversitat de la UIB María Capa, per la seva banda, apunta que “a hores d’ara continuem descobrint noves formes de vida confirma que hi ha racons, com els fons marins o aquestes coves aparentment aïllades, que encara ens són molt desconeguts. És important conèixer-los, per afavorir i protegir-los, especialment en l’actual situació de canvi climàtic que pot arribar a posar en perill la persistència d’aquests ecosistemes tan interessants”. La descoberta s’ha compartit en el darrer congrés internacional de poliquets celebrat a Sud-àfrica aquest estiu.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.