Terra de Trobadors programa més de 200 activitats en la seva 31a edició a Castelló d’Empúries
El festival medieval evocarà l’enderroc del Castell Comtal el 1332 del 8 al 10 de setembre i centrarà els actes d’una de les fires medievals referents a Catalunya
Terra de Trobadors, l’esdeveniment medieval català a Castelló d’Empúries, comptarà amb més de 200 activitats per celebrar la seva 31a edició. Abans dels dies oficials de la festa, el 2 de setembre tindrà lloc un concert de música sefardí a càrrec de Rusó Sala i Míriam Encinas, en el marc de les Jornades Europees de la Cultura Jueva. A més, el festival posarà el focus en la seva 31a edició en l’enderroc del Castell Comtal de Castelló d’Empúries l’any 1332 i els canvis que va comportar per a la regió del 8 al 10 de setembre.
En aquest sentit, l’edició d’enguany s’ha basat en un extens estudi realitzat per l’historiador Elvis Mallorquí, comissionat pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut de la Llengua i la Cultura Catalanes de la Universitat de Girona (UdG), segons manifesta el Centre d’Estudis Trobadorescos a través d’un comunicat. Aquest estudi, que es presentarà el divendres 8 de setembre durant la inauguració del cicle de conferències Miquel Pujol Canelles, ha analitzat minuciosament documents medievals per explorar els detalls d’aquesta significativa demolició i els impactes que va tenir en la comunitat de l’època.
Així mateix, l’estudi ha revelat que l’infant Pere va enderrocar el castell amb l’objectiu de vendre els terrenys als paraires locals i mercaders de la regió. Un total de 32 solars es van concedir, marcant un canvi transcendental en la dinàmica del poder local. A més, l’estudi destaca que l’enderroc del castell comtal va simbolitzar un canvi d’època, passant de la dominació feudal a una nova era de col·laboració amb els paraires i mercaders, consolidant així la seva posició en la societat.
A partir d’aquest any, Terra de Trobadors adoptarà aquest enfocament basat en estudis històrics poc coneguts o estudiats sobre la història medieval de Castelló d’Empúries. Amb aquesta iniciativa, l’esdeveniment no només mantindrà el rigor històric que el caracteritza sinó que també fomentarà la investigació i la divulgació d’aspectes rellevants de l’època medieval del municipi.
L’organització de la festa medieval està a càrrec de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i la Coordinadora de Terra de Trobadors, una col·laboració de diverses entitats locals.