González i Noboa es disputaran la presidència d’Equador en segona volta
Les eleccions se celebraran el pròxim 15 d’octubre
L’advocada Luisa González y el jove empresari Daniel Noboa es veuran les cares el pròxim 15 d’octubre en la segona volta de les eleccions presidencials d’Ecuador, després que l’escrutini de la primera volta, la passada nit, els hagi situat com els dos candidats més votats.
Amb pràcticament el 80% escrutat, González ha rebut un 33,1% dels vots i Noboa el 24%, mentre que Christian Zurita, que substitueix l’assassinat Fernando Villavicencio, ha obtingut un 16,3% dels sufragis. Les enquestes no dubtaven del lideratge de González, però Noboa ha sorprès amb el seu èxit impulsat pel vot jove que ha impulsat la seva imatge aparentment trencadora.
Segons informa Efe, González, que va ocupar diversos càrrecs a l’administració de Rafael Correa, serà la primera dona que disputa una segona volta en unes presidencials equatorianes. La candidata de la Revolució Ciutadana, que va seguir l’escrutini acompanyada a Quito per l’exvicepresident espanyol, Pablo Iglesias, va fer una crida a “la unitat” de tots els equatorians. Segons González, l’assassinat, el 9 d’agost, del candidat Fernando Villavicencio, enemic frontal de Correa, l’ha perjudicada i li ha impedit aconseguir la victòria en la primera volta, per a la qual li hauria calgut el 50% dels vots, o el 40% i almenys deu punts d’avantatge sobre la resta.
Per la seva banda, Noboa, fill del magnat Álvaro Noboa, serà el principal rival del correisme, després que, com a candidat de l’aliança ADN, va començar a guanyar punts arran d’un debat televisat. Tot i que recentment es va declarar de centreesquerra, els orígens de Noboa són el cercle empresarial de Guayaquil, un dels grans motors econòmics del país.
Qui guanyi els comicis del 15 d’octubre rellevarà el conservador Guillermo Lasso, que va dissoldre l’Asamblea Nacional al maig i va forçar el procés electoral extraordinari. La primera volta s’ha celebrat enmig de l’estat d’excepció decretat pel govern després de l’assassinat de Villavicencio, atribuït al crim organitzat i el narcotràfic. Per aquest motiu, els col·legis electorals han estat custodiats per la policia i les forces armades equatorianes.