Societat

Dipsalut confirma l’establiment del mosquit tigre a Ripoll

L’alerta de l’exemplar d’Aedes albopictus arriba a través dels Agents Rurals i s’ha començat la redacció d’un Pla de Prevenció i Control Municipal

El programa de seguiment i vigilància del Mosquit Tigre de Dipsalut ha confirmat l’establiment del vector a Ripoll on encara no hi havia constància de la seva presència. L’alarma va saltar a mitjans de maig quan un parell d'alumnes que participaven al projecte educatiu del programa de Dipsalut van portar larves de mosquit tigre agafades a la capital del Ripollès. La primera setmana de juny es va fer una prospecció a la zona des del Servei de Control de Mosquits sense trobar cap més larva. Tot i la confirmació inicial d’un dels estudiants sobre la ubicació de la recollida, es va realitzar una investigació més exhaustiva, la qual no va donar resultats en aquell moment. 

La setmana passada, però, un agent rural de l’àrea del Ripollès va capturar imatges d’un exemplar mascle de mosquit tigre. Les fotografies van ser enviades als tècnics del programa de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona. Aquest descobriment, juntament amb mostres de larves recollides anteriorment, confirma la presència d’aquesta espècie al municipi de Ripoll.

La presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, ha explicat que s’ha contactat amb l’Ajuntament de Ripoll per notificar la presència del Mosquit Tigre i per proporcionar suport en el tractament de plagues amb plans de subvencions disponibles per aquesta finalitat a través de Dipsalut. Puig recorda els esforços anteriors de l’organisme en la cartografia d’embornals per identificar zones propenses a la proliferació del mosquit tigre.

Des del servei de medi ambient de l’Ajuntament de la vila, s’ha activat urgentment un programa d’actuació que implica la participació tant de la mateixa administració local com dels veïns de la vila. Demà s’inicia un tractament preventiu de desinsectació a tots als embornals de desaigües pluvials, a on es pot acumular aigua i que pot ser un focus de cria de mosquit tigre. A la vegada, s’ha començat una campanya de sensibilització ciutadana en la qual es demana la plena implicació de la ciutadania per eliminar les petites acumulacions d’aigua, que són l’hàbitat natural dels ous i les larves.

El projecte educatiu, una eina clau 

D’altra banda, el projecte educatiu del Mosquit Tigre, en vigor des de 2008, involucra escoles de tota la demarcació de Girona. Amb la participació de fins a 6.000 alumnes per edició (un total de 90.000 fins al dia d’avui), el projecte té com a objectiu conscienciar els alumnes de 5è de primària sobre mesures preventives. Aquest any, s’ha ampliat a vuit casals d’estiu de la demarcació amb un total de 190 participants per abordar l’increment d’incidències a la temporada estival.

Així mateix, en paraules de la presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, “aquesta tasca de conscienciació és bàsica, ja que es calcula que, si cada persona es responsabilitzés d’evitar que el mosquit tigre criés a casa seva, es reduiria un 70% la supervivència de l’insecte”.

Primers tractaments, aquesta setmana

L'Ajuntament de Ripoll ha informat que demà s'iniciarà un tractament preventiu de desinsectació a tots els embornals de desaigües pluvials on es pot acumular aigua i poden ser un possible focus de cria del mosquit tigre. A més, s'ha començat una campanya de sensibilització ciutadana per evitar acumulacions d'aigua en testos i altres objectes a l'exterior dels habitatge on poden haver-hi larves. Així doncs, s'aconsella buidar-los dos cops per setmana i combinar-ho amb altres mesures, com ara tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i basses petites

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.