Assassinen a trets el candidat a la presidència d'Equador Fernando Villavicencio
La policia ha abatut el presumpte autor del crim i ha detingut sis persones
El president, Guillermo Lasso, decreta l’estat d’excepció a tot el país durant 60 dies però manté la convocatòria electoral
La campanya de les eleccions presidencials del proper 20 d’agost a l’Equador ha viscut un tràgic punt d’inflexió a la vigília de l’aniversari del seu primer crit d’independència, que es commemora aquest dijous.
El candidat Fernando Villavicencio, que havia posat al centre de la seva campanya la lluita contra la delinqüència, el narcotràfic i la corrupció, ha estat assassinat dimecres al vespre al final d’un míting a Quito. Un presumpte sicari l’ha executat el polític i periodista quan sortia de l’escola on acabava participar en l’acte electoral.
El principal sospitós del crim ha resultat ferit en el tiroteig que s’ha produït amb el personal de seguretat i ha mort quan el duien a un centre sanitari. Nou persones més han patit ferides en l’atemptat i han estat traslladades a centres hospitalaris, entre les quals una candidata al congrés i dos policies.
Les forces de seguretat han detingut sis persones en relació amb l’assassinat. Per intentar cobrir la seva fugida, els implicats han llançat una granada al carrer, però no ha esclatat. Posteriorment ha estat destruïda a través d’una detonació controlada efectuada per la Policia Nacional, segons ha explicat el president del país, el conservador Guillermo Lasso, en un missatge a la nació.
Villavicencio, que havia estat diputat a l’Assemblea, era un dels vuit candidats inscrits per succeir a l’actual president a les eleccions generals convocades per al proper 20 d’agost. La víctima ja havia denunciat amenaces de mort. El polític i periodista, de 59 anys i pare de tres fills, va assegurar al maig en una entrevista amb l’agència EFE que plantaria cara a les “màfies polítiques que estan vinculades al narcotràfic i a estructures delictives de mineria il·legal, i també estructures corruptes al sector públic. El candidat reivindicava que el país necessita un “govern valent” i prometia desmantellar les màfies “amb la llei i amb les armes”. També plantejava depurar les Forces Armades i la Policia i advertia que “qualsevol ciutadà que s’aixequi en armes serà sotmès”.
Lasso ha afirmat aquest dijous que l’assassinat de Villavicencio és un “crim polític” i s’ha mostrat convençut que l’acció busca “sabotejar el procés electoral” al país. “No és una coincidència que aquest fet condemnable es produeixi als pocs dies de la primera volta presidencial”, ha apuntat.
El cap d’Estat ha assegurat que l’Estat es manté “ferm i la democràcia no claudica enfront de la brutalitat d’aquest assassinat”. “No lliurarem el poder i les institucions democràtiques al crim organitzat, encara que es disfressi d’organitzacions polítiques”, ha avisat.
El president ha decretat tres dies de dol nacional i ha declarat l’estat d’excepció a tot el país durant seixanta dies, si bé es manté la data de les eleccions. En aquest sentit, Lasso ha anunciat el desplegament de militars arreu del territori per garantir la seguretat dels ciutadans i les eleccions. “Davant la pèrdua d’un demòcrata i d’un lluitador, les eleccions no se suspenen. S’han de fer i la democràcia s’ha d’enfortir”, ha argumentat.
Condemna transversal del crim
R.B.L’assassinat del candidat presidencial Fernando Villavicencio ha commocionat l’Equador i ha generat reaccions de condemna de la comunitat internacional.
A dins del país, els també aspirant la presidència Otto Sonnenholzn ha reclamat que es creï una comissió d’experts extrangers que investiguin a fons el cas. Yaku Pérez ha demanat que la campanya sigui pacífica i es desenvolupi amb respecte, que ajudi a la reconciliació. Tots dos han fet una crida als altres presidenciables per actuar conjuntament contra el crim organitzat.
El govern dels Estats Units ha considerat aquest dijous que l’assassinat de Villavicencio és un “atac descarat” contra la democràcia i l’Estat de dret al país. “Instem a una investigació ràpida i exhaustiva per part de les autoritats competents i oferim el nostre suport”, ha dit l’encarregat d’Amèrica Llatina al departament d’Estat, Brian Nichols.
L’ambaixador dels EUA a l’Equador, Michael Fitzpatrick, ja va condemnar ahir el succés i va avançar la voluntat del seu país de cooperar amb les autoritats equatorianes per investigar l’atemptat.
La Unió Europea (UE), l’Organització de Nacions Unides (ONU) i l’Organització d’Estats Americans (OEA) s’han afegit a les mostres de condemna del crim. “Aquest tràgic acte de violència és també un atac contra les institucions i la democràcia a l’Equador”, ha assenyalat Brussel·les a les xarxes socials.
L’ONU ha fet una crida a “investigar aquest crim perquè no quedi en la impunitat”. A més, ha demanat més esforços per “aturar l’onada de violència que lamentablement afecta tots els habitants del país.
La missió d’observació electoral de l’OEA s’ha sumat a la “consternació i el dolor del poble equatorià” davant el “salvatge assassinat” de Villavicencio. L’organització ha lamentat aquest “tràgic acte de violència, que no només atemptat contra persones individuals, sinó que també soscava les institucions i atempta contra el procés democràtic”.
A més, han expressat el seu rebuig a l’assassinat de Villavicencio els governs de Colòmbia, Brasil, Argentina, Costa Rica, Panamà, República Dominicana, l’Estat espanyol o la Xina, entre altres.