Medi ambient

Un total de 75 boies a Palamós protegeixen els hàbitats marins

Es troben repartides entre les cales de S’Alguer, Sanià, Canyers i a l’entorn sud de les illes Formigues

L’Ajuntament de Palamós té instal·lades 75 boies al litoral del municipi, que tenen una funció de sondeig controlat i que són essencials per la preservació dels ecosistemes marins. Les boies han estat instal·lades en les cales de S’Alguer, Sanià, Canyers i a l’entorn sud de les illes Formigues.

Durant la temporada d’estiu, les boies ecològiques han aconseguit una ocupació total, evitant així l’ancoratge indiscriminat que sovint provoca l’erosió i destrucció dels prats de Posidònia oceànica, que són fonamentals per a la salut dels ecosistemes marins a la regió. Les boies són ancorades al fons marí mitjançant perns; d’aquesta manera s’evita l’ús de l’àncora i la consegüent degradació dels hàbitats sensibles.

L’ús d’aquest sistema de fondeig responsable i sostenible ha demostrat ser una mesura efectiva per a la protecció dels hàbitats marins. Les zones de fondeig estan degudament senyalitzades amb boies grogues, que alerten als navegants de la prohibició d’utilitzar l’àncora en aquests àmbits. Amb la col·locació d’aquestes boies ecològiques, l’Ajuntament de Palamós ha assolit un equilibri entre la conservació dels ecosistemes submarins i l’ús turístic de les aigües costaneres per part d’embarcacions d’esbarjo. A més, en els darrers dies, s’han emprès accions coordinades entre l’ajuntament i les autoritats marítimes per assegurar una utilització adequada d’aquestes àrees de fondeig i altres senyals marítimes a la costa.

Després de deu anys de la implementació d’aquest sistema de fondeig a Palamós, es pot constatar mitjançant informes anuals que les praderies de Posidònia han estat preservades amb èxit. Aquests ecosistemes són importants per als ecosistemes marins del Mediterrani, ja que contribueixen a la captura de CO2, la producció d’oxigen i altres beneficis ambientals. Per això, la seva protecció és essencial per assegurar la salut i la biodiversitat dels mars de la regió.

La instal·lació d’aquestes boies ecològiques ha estat possible gràcies al suport financer del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i dels fons FEADER, que han cobert el 90% del cost total de l’última fase d’ampliació dels camps de boies.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.