Registres rècord de la temperatura del mar aquest juliol
El Servei de Canvi Climàtic Copernicus assegura que a nivell mundial ha augmentat en 0,43 °C per sobre la mitjana de 1991 al 2020, que ja mostrava un augment de temperatura de 0,51 °C
Després d’advertir que aquest juliol s’ha convertit en el mes més càlid al món des del 1940, el Servei de Canvi Climàtic Copernicus de Centre Europeu de Previsions Meteorològiques (ECMWF, en anglès), ha assegurat que les onades de calor amb temperatures inusualment altres a l’abril també han provocat que la temperatura de la superfície del mar hagi augmentat “fins a valors sense precedents”. Durant aquest juliol, la mitjana a anivell mundial del mar va estar per sobre de la mitjana de 1991-2020 de 0,51 °C. Copernicus analitza la temperatura a deu metres de profunditat dels oceans de tot el món. Per tant, el 2023 va camí de convertir-se en el tercer any més càlid des que es tenen registres, sobrepassant la temperatura mitjana recent en 0,43°C.
Encara que sigui temporals, les dades provocaran “fenòmens extrems cada cop més freqüents i intensos”, alerta la subdirectora del Servei de Canvi Climàtic Copernicus, Samantha Burgess. Avisa que això demostra“l’emergència” per “reduir les emissions d’efecte hivernacle que estan darrere d’aquests rècords”.
Segons l’organisme, les onades de calor marines estan relacionades amb el ràpid escalfament del mar Mediterrani, que suposa greus amenaces per als ecosistemes marins i augmenta la probabilitat que puguin passar esdeveniments meteorològics extrems.
L’Atlàntic Nord es va situar 1,05 °C per sobre de la mitjana al juliol, “ja que les temperatures a la part nord-oriental de la conca es van mantenir per sobre de la mitjana i es van registrar temperatures inusualment altes a l’Atlàntic nord-occidental. Han contribuït a elevar la mitjana de temperatura les onades de calor marines detectades al sud de Groenlàndia i al mar del Labrador, així com a la conca del Carib i al Mediterrani, asseguren els científics.
Mentrestant, les condicions d’El Niño –com es coneix a la fase càlida del patró climàtic El Niño-Oscil·lació del Sud– han continuat desenvolupant-se al Pacífic oriental equatorial.
Un altre fenomen que preocupa als experts és l’acceleració del desgel als pols per les conseqüències que pot tenir per al nivell del mar. Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès), si se supera l’increment dels 1,5°C, hi ha el risc que el nivell del mar augmenti un metre i que s’incrementin els fenòmens extrems com onades de calor, sequeres o fortes tempestes.
L’ECMWF assegura que el desgel a l’Antàrtida ha continuat “batent rècords” per a l’època de l’any, ja que l’extensió del gel està un 15% per sota de la mitjana, el nivell més baix d’un juliol des que van començar les observacions per satèl·lit. A l’Àrtic l’extensió del gel marí ha estat lleugerament per sota de la mitjana, però molt per sobre del mínim rècord del juliol del 2020
Temperatura del planeta
El mes de juliol passat la temperatura del planeta va superar en 1,5 ºC la mitjana del període preindustrial (1850-1900), segons Copernicus, que també anticipa que l’escalfament s’agreujarà en els propers mesos a causa del fenomen El Niño.