Níger
La Cedeao convoca una cimera un cop expirat l’ultimàtum
Els països d’Àfrica Occidental estan dividits sobre una intervenció militar
Els colpistes reforcen el dispositiu de seguretat davant un eventual desplegament de forces estrangeres
La Comunitat Econòmica dels Estats d’Àfrica Occidental (Cedeao) celebrarà una nova cimera aquest dijous per abordar la “situació política” al Níger.
La convocatòria es produeix poques hores després que hagi expirat l’ultimàtum que l’organisme regional va donar a la junta militar que ha pres el poder al Níger. En la seva última cimera, el 30 de juliol, el bloc va amenaçar els colpistes amb una intervenció militar sinó restituïen el president Mohamed Bazoum, destituït el passat 26 de juliol.
En un comunicat emès aquest dilluns, la Cedeao anuncia que els líders d’Àfrica Occidental “consideraran i discutiran la situació política i l’evolució recent durant la cimera”, que se celebrarà el 10 d’agost Abuja, la capital de Nigèria, on hi ha la seu de l’organització.
La posició dels socis de la Cedeao sobre una possible intervenció militar al Níger no és unànime. Els governs de Mali i Burkina Faso, governats per juntes militars i propers a Moscou, rebutgen l’ús de la força al Níger i avisen que equivaldria a una declaració de guerra contra ells mateixos. També s’oposen a una intervenció militar Guinea-Conakri –on també hi va haver un cop d’Estat–, Algèria i el Txad.
En canvi, els governs de Nigèria, Benín, Costa d’Ivori i Senegal ja han confirmat la disponibilitat dels seus exèrcits per intervenir al país veí.
Els colpistes preparen la defensa
La junta militar que a finals de juliol va assumir les regnes del país, l’autodenominat Consell Nacional per a la Salvaguarda de la Pàtria (CLSP), ha reforçat el dispositiu militar i de seguretat enfront d’una eventual intervenció de la Cedeao, a la que acusa de “planificar una guerra” contra el Níger.
Segons una font de l’aeroport internacional de Niamey citada per l’agència Efe, els militars han augmentat la seguretat al voltant de la infraestructura. El personal civil ha abandonat el lloc i a la nit s’ha apagat el sistema d’il·luminació a les pistes d’aterratge, d’acord amb la mateixa font.
A més, la junta colpista ha tornat a tancar l’espai aeri del país la passada mitjanit, coincidint amb el final del termini donat per la Cedeao per restablir l’ordre constitucional.
En un comunicat llegit diumenge a la nit a la televisió pública, el coronel major Amadou Abdramane va assegurar que la junta té “informacions concordants” sobre els preparatius de les “forces d’una potència estrangera” per a una agressió contra el país i “contra el seu poble”, en coordinació amb la Cedeao i amb “grups armats terroristes”. La junta no va revelar a quina potència estrangera es referia, però va afirmar que la Cedeao està “a sou” d’aquest país. Abdramane va rebutjar contra “qualsevol ingerència en els afers interns del Níger” i va advertir que aquesta “aventura militar” tindria “conseqüències desastroses” sobre la seguretat, estabilitat i unitat de la regió. A més, va avisar que qualsevol violació de la mesura del tancament de la frontera aèria tindrà una resposta “enèrgica” i “instantània”.
França, antiga potència colonial al Níger, va reiterar ahir el seu suport amb “fermesa i determinació” als “esforços” de la Cedeao per “fer fracassar” el cop d’Estat. París té una important presència militar al país africà, amb 1.500 militars desplegats en virtut d’acords en matèria de lluita contra el terrorisme.
“Finestra d’oportunitat”
El govern d’Estats Units d’Amèrica (EUA) creu que encara hi ha una “finestra d’oportunitat” per al diàleg al Níger i perquè els colpistes abandonin el poder.
El portaveu del departament d’Estat, Matthew Miller, ha revelat aquest dilluns en una roda de premsa que hi ha hagut “contacte directe” per part de funcionaris nord-americans amb els líders militars nigerins en els “últims deu vides”. “La finestra d’oportunitat encara està oberta i creiem que [els militars] s’han de retirar i permetre que el president reprengui les seves tasques”, ha dit Miller.
En aquest context, ha destacat que l’Ambaixada nord-americana a Niamey continua “oberta i operativa”, encara que Washington hagi retirat el personal no essencial.