Guterres declara l’inici de “l’era de l’ebullició global”
El mes de juliol ha estat el més càlid des que hi ha registres i alguns estudis el situen com a rècord dels últims 120.000 anys
L’onada d’incendis continua a la conca de la Mediterrània, sobretot a Itàlia i Grècia
Aquest mes de juliol està a punt de convertir-se en el més càlid des que hi ha registres i les temperatures de les últimes setmanes podrien les més altes dels últims 100.000 anys.
El Centre Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF, per les seves sigles en anglès) ha avançat aquest dijous que la temperatura mitjana global de les tres primeres setmanes d’aquest ha estat de 16,95 °C, la més alta detectada mai en aquest període des del 1940, quan comencen els registres de l’ECMWF. En comunicat conjunt amb l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) després de rebre les dades provisionals del Servei de Canvi Climàtic Copèrnic de la Unió Europea), les dues agències donen gairebé per fet que aquest mes se superi “la màxima registrada el juliol del 2019” per un “marge important”. Alguns experts apunten que el nivell d’escalfament no té precedents no només des que hi ha registres sinó des del període interglacial Riss-Würm, és a dir, des fa uns 100.000 anys.
El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres ha afirmat que “no cal que esperem a final de mes per saber-ho. Si no hi ha una mini edat de gel en els propers dies, el juliol del 2023 batrà rècords a tots els nivells”.
El diplomàtic ha explicat que d’acord amb les dades conegudes aquest dijous aquest juliol ha vist les “tres setmanes més càlides mai registrades”, els “tres dies més calents” i les temperatures de l’aigua del mar més altes en aquesta època de l’any.
Segons ell, tot plegat és del tot “coherent amb les prediccions i reiterats avisos” i “l’única sorpresa és la velocitat del canvi”. “El canvi climàtic ja és aquí i és aterrador. I només està començant. L’era de l’escalfament global ha acabat; ha arribat l’era de l’ebullició global”, ha proclamat.
Guterres ha denunciat que “l’aire és irrespirable” “la calor és insuportable” i el “nivell de benefici dels combustibles fòssils i inacció climàtica és inacceptable”. És per això que ha fet una crida als líders mundials, en especial als del G-20 –responsables del 80 % de les emissions globals– a “no posar excuses” i “no esperar que altres facin el primer pas” senzillament perquè “ja no queda temps per a això”.
Malgrat tot, ha assegurat que “encara és possible limitar l’augment de la temperatura global a 1.5 º C” respecte els nivells preindustrials –el llindar pactat als Acord de París– i “evitar les conseqüències més dramàtiques del canvi climàtic”.
Incendis a la mediterrània
Una de les conseqüències del juliol roent a l’hemisferi nord són els incendis a la conca de la Mediterrània, que han provocat centenars d’incendis a diversos països del nord d’Àfrica i el sud d’Europa, especialment a Itàlia i Grècia. En aquest darrer país s’han produït gairebé 600 incendis en els últims deu dies, els més greus dels quals s’han viscut a les illes de Rodes, Corfú i Eubea. Al centre del país, a la regió de Magnèsia, crema un altre foc descontrolat que ha obligat a evacuar nou poblacions aquesta tarda i ha deixat altres sense aigua ni electricitat. L’onada de focs ha deixat ja cinc víctimes, les dues últimes ahir a la Grècia central.
A Itàlia la situació més complicada és a l’illa de Sicília, on 338 incendis han cremat fins ara unes 700 hectàrees de vegetació forestal i han provocat danys materials milionaris. Aquest dijous encara continuen actius una trentena de focs.
Al nord d’Àfrica, les autoritats d’Algèria han confirmat avui el control de tots els focs, que han deixat 34 morts i més de 300 ferits