Música

Societat

Costes diu no a l’Arts d’Estiu

Territori afirma que no s’ha complert amb les mesures per revertir el soroll excessiu dels concerts que ha estat denunciat

Recorda que el Síndic de Greuges ja va recomanar fa mesos ressituar les actuacions fora de la zona de la platja

Territori considera que l’emplaçament de la platja dels Pins “no és apte” per fer-hi el festival

El departament de Costes de la Generalitat, adscrit a Territori, ha notificat a l’Ajuntament de Pineda de Mar que no autoritza el festival Arts d’Estiu –que es fa a la platja dels Pins i que estava previst de l’1 al 20 d’agost– en les condicions en què s’havia demanat i que incloïa inicialment 17 actuacions i l’ocupació de terreny maritimoterrestre. Costes fonamenta la seva decisió en el fet que no s’han resolt els problemes ocasionats pel soroll excessiu dels concerts que van motivar diferents denúncies dels veïns de la zona de Bellamar, a tocar de l’emplaçament del festival el 2022. L’any passat, la celebració de l’Arts d’Estiu, a més del Psycobilly i de les barraques de festa major, va provocar nombroses queixes. Queixes que s’han mantingut aquest any durant el tràmit d’audiència per demanar els nous permisos. Segons recorda Territori, la llei de costes estatal indica que l’ús del domini públic maritimoterrestre (DPMT) és lliure i gratuït, i que únicament s’hi pot autoritzar la celebració d’esdeveniments “quan aquests no es puguin situar en cap altre emplaçament”. A això s’hi afegeix que una resolució del Síndic de Greuges recomanava el trasllat del festival Arts d’Estiu a un emplaçament que no provoqués molèsties als veïns.

D’altra banda, també es va reclamar un nou estudi d’impacte ambiental perquè el que els promotors van incloure en la documentació d’aquest any va ser fet el 2019, “i no s’ajusta a la realitat ni a la legalitat vigent per dimensionar l’impacte que generarà l’esdeveniment”. Finalment, Territori destaca que el mateix tècnic municipal va emetre un informe desfavorable a la concessió de la preceptiva llicència municipal que l’Ajuntament va emetre el mes de juny, però que va suspendre fins que Territori autoritzés l’ocupació.

Relat dels fets

Territori recorda que l’agost del 2022 ja es va demanar a l’Ajuntament que emetés informe de les actuacions  practicades per solucionar la problemàtica del soroll excessiu provocat pel festival, i se li va advertir que en cas de no posar-hi remei se li podria obrir un expedient sancionador “o procedir a la caducitat dels títols atorgats tant dels propers esdeveniments musicals com de les guinguetes que pertorben els descans dels veïns”. Segons el departament, no hi ha constància que l’Ajuntament informés en aquest sentit. Al mes de novembre es va celebrar una reunió entre representants del departament i l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, en què es van especificar els requisits que hauria de complir el festival per rebre la conformitat de Costes i que incloïen: sotmetre l’autorització a informació pública amb tràmit d’audiència als interessats que havien comparegut abans davant del departament; sol·licitar un informe al Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i les mesures preventives tendents a evitar qualsevol afecció ambiental, entre les quals hi ha la contaminació acústica, amb un potencial impacte a la població resident.

Malgrat que encara no es disposava de l’autorització d’ocupació dels terrenys de la platja, els promotors d’Arts d’Estiu van anunciar els concerts. El 12 de juny es va dictar el decret d’alcaldia en què s’acordava iniciar el tràmit per concedir la llicència d’activitat extraordinària per realitzar el festival. No obstant, l’Ajuntament va suspendre el termini per concedir aquesta llicència fins que Territori autoritzés l’ocupació del domini públic maritimoterrestre.

El 19 de juny el Departament de Territori declarava la tramitació d’urgència de l’expedient d’autorització d’ocupació i donava cinc dies a l’Ajuntament perquè presentés al·legacions dins del tràmit d’audiència. L’Ajuntament va respondre el 26 de juny que no hi havia constància de fauna a protegir; que s’havia requerit als promotors que aportessin l’estudi acústic i que traslladava els festivals Psicobylly i les Barraques de festa major fora de la platja. A banda, adequava l’ordenança municipal de sorolls i vibracions, limitava els concerts a dotze, contractava una empresa de control sonomètric i limitava els concerts fins a les dotze de la nit i la música ambient al Village.

En vista de la informació aportada pel consistori, Territori considera que no s’han complert les demandes i que l’emplaçament de la platja dels Pins “no és apte” per fer-hi el festival.

El que diu el Síndic

Des del consistori, durant la celebració del festival Arts d’Estiu en anys anteriors, l’alcaldia emetia un decret pel qual se suspenia l’ordenança de qualitat acústica del municipi en un radi d’un quilòmetre al voltant de l’escenari de les actuacions. Aquesta mesura la recull en el seu informe el Síndic de Greuges del 26 d’abril, on considera que “la suspensió dels objectius de qualitat acústica aprovada per permetre el desenvolupament del festival Arts d’Estiu l’any 2022 no és adequada, i pot incórrer en responsabilitat patrimonial l’Ajuntament de Pineda i en responsabilitat penal el regidor que la va proposar i l’alcalde que la va aprovar”. A més, segons la normativa, aquesta suspensió i que l’esmentada suspensió només es pot donar un 3% de tots els valors diaris (10 dies anuals) com a màxim.

De fet, segons consta a Territori, l’Ajuntament de Pineda de Mar té obert un expedient per l’excés d’ocupació detectat pels inspectors de Ports i Costes de la Generalitat de Catalunya en data 26 d’agost del 2022, i una sanció proposada de 60.000 euros. L’Ajuntament de Pineda va presentar al·legacions en aquest sentit i els inspectors van presentar un informe ratificant-se en els fets denunciats. L’expedient està pendent de resolució definitiva.

La resposta de l’Ajuntament de Pineda a la denegació de Costes no es va fer esperar, i ahir ja va fer un comunicat en què lamentava la decisió i anunciava una reunió d’urgència dilluns amb el departament en què també hi seran presents els responsables de la promotora del festival, The Project. En la nota, l’Ajuntament també remarca que ha tramitat l’expedient de sol·licitud de l’espai “seguint tota la normativa”, a banda de complir amb tots els requeriments marcats per Costes. El consistori assegura que en cas que es mantingui la negativa de la Generalitat, “es treballaria a contrarellotge per trobar una via alternativa per a la celebració del festival”.

Hereu del petit format
El nucli del festival Arts d’Estiu sorgeix d’un cicle de concerts de petit format anomenat Acords d’Estiu i que va impulsar la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pineda, des del 2000 al 2010. Aquesta aposta estable per la música es va deixar de fer per problemes de pressupost, i el Centre Cultural i Recreatiu, una entitat artística molt coneguda, va decidir agafar el testimoni. Instal·lat al pati de l’escola Sant Jordi, en ple centre del municipi, es consolida amb els anys i creix en públic. Aquest fet obliga a buscar nous emplaçaments, com ara el complex esportiu Can Xaubet o els terrenys de Can Fuster, a tocar de la carretera N-II. Finalment el 2019 s’estrenen a la platja dels Pins. El 2021 el Centre Cultural i Recreatiu arriba a un acord amb la promotora The Project perquè sigui ella qui s’encarregui de la gestió dels concerts. Aquest 2022 sumaria la dotzena edició d’una programació que inclou més de 125 actuacions de noms de primera línia, com ara Estopa, Joan Manuel Serrat, David Bisbal, Pablo Alborán, Operación Triunfo, God Save de Queen, Els Amics de les Arts o Miguel Poveda, entre d’altres. El 2022 va vendre 38.000 entrades i va rebre més de 62.000 visitants.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.