educació
El TSJC aferma el 25% de castellà i obliga a fer-hi una assignatura troncal
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va afermar ahir el 25% de castellà en tres escoles, a les quals obliga a impartir una assignatura troncal en castellà. Aquests centres educatius, entre els quals el Turó del Drac de Canet de Mar, fins ara ho feien de forma cautelar.
La secció cinquena del TSJC ha estimat parcialment tres recursos presentats per particulars en relació al 25% de castellà als seus respectius centres escolars. Tot i que desestima la petició dels demandants d’anul·lar el projecte lingüístic de les escoles, obliga tres aules a garantir el “dret” dels fills dels demandants a rebre en castellà una assignatura troncal, a més de la classe de llengua castellana. Així, el TSJC confirma el 25% de castellà en aquests tres centres i s’avança al pronunciament que ha de fer el Tribunal Constitucional (TC) sobre la petició del mateix TSJC perquè aclareixi si cal aplicar el 25% de castellà o avala el decret d’ensenyament de les llengües en l’educació, que elimina qualsevol referència als percentatges, aprovat al Parlament l’any passat. Hi ha una trentena de centres afectats pel 25% de castellà, segons Educació.
A més dels tres recursos estimats, la sala cinquena va paralitzar dos recursos més de particulars en espera d’informació complementària.
Un dels cinc casos estudiats per la secció cinquena és l’escola Turó del Drac, on el TSJC va imposar fa dos anys, de forma cautelar, el 25% de castellà en una aula de P5 a petició d’una família, que va provocar la indignació de les altres 28 famílies de la classe afectada. Òmnium, en representació d’aquestes, va presentar l’octubre passat un recurs per invalidar el 25% de castellà, el mateix dia que es començava a aplicar el 25% de castellà per imposició judicial de forma cautelar.
De fet, hi ha una desena d’escoles on es mantenen les mesures cautelars dictades judicialment per aplicar el 25% de castellà, entre les quals hi ha centres de Sant Pere de Ribes, Sant Esteve Sesrovires, Cubelles, Tarragona, Vila-seca, el Prat de Llobregat i els Pallaresos.
L’advocat de les famílies del Turó del Drac, Benet Salellas, va criticar ahir a través de les xarxes socials que el TSJC filtrés la resolució als mitjans de comunicació sense comunicar-ho a les parts i sense haver “ni tan sols” redactat la sentència, segons li van comunicar des de la mateixa secció cinquena.
El Departament d’Educació presentarà recurs al Tribunal Suprem contra la resolució, en espera que el TSJC faci pública la sentència. La consellera Anna Simó va lamentar que “el TSJC entri en campanya i faci política” en lloc de tenir en compte el consens lingüístic, a més de qualificar de “vergonyós” que ho hagi comunicat primer a la premsa i s’hagi pronunciat abans que el TC. També va anunciar que desplegaran el títol dos de la llei d’educació de Catalunya (LEC) per regular els usos lingüístics i donar seguretat jurídica als centres.
Entra en campanya
La decisió del TSJC arriba en plena campanya electoral de les eleccions generals del 23 de juliol. Precisament,l’advocat de les famílies del Turó del Drac, Benet Salellas, ha criticat que el TSJC hagi filtrat la resolució sense comunicar-ho a les parts i sense ni tan sols haver redactat la sentència. “Ganes d’entrar en campanya?”, s’ha preguntat.
De fet, el mateix Alberto Núñez Feijóo ja s’ha pronunciat en aquest sentit, i ha assegurat que si arriba a la presidència del govern espanyol modificarà l’última llei d’educació, la Lomloe, aprovada el 2020 pel govern de coalició PSOE-Podem amb el suport de la majoria de grups parlamentaris excepte el PP, Cs i Vox. La Lomloe, coneguda com a llei Celaá, obliga que tot l’alumnat acabi l’escolarització obligatòria amb un bon coneixement del castellà i del català, sense fixar percentatges. De fet, el TC va avalar la llei Celaá tot just el 18 abril.