La castellanització i la censura a Borriana activen la militància i la protesta
Acció Cultural del País Valencià alerta que ja era “previsible” perquè són “feixistes” i es mobilitza amb militància i demanant votar, com també ho fan els valencianistes de Compromís
La decisió de l’Ajuntament de Borriana de censurar revistes en català de la biblioteca ha tingut resposta i està servint per seguir activant les bases valencianistes i democràtiques del País Valencià, capitanejats per Acció Cultural del País Valencià en la societat civil i Compromís en l’espai polític. De fet, insisteixen que era “previsible” perquè l’extrema dreta i el PP s’havien presentat amb un to bel·ligerant i que estan complint els mals presagis, però això són més motius per seguir activant l’engranatge activista i polític per plantar cara. En aquest sentit, en el consistori de Borriana, des de fa almenys una setmana ha canviat el nom de la població en el logo corporatiu a la pàgina web i les xarxes, a més dels comunicats i notes de premsa difosos: ja no és Borriana, sinó “Burriana” exclusivament, el nom en castellà que ara fan servir també en els escrits en català i en totes les imatges com a Ajuntament. Per tant, desobeeixen la nomenclatura oficial amb el vistiplau de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
La presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, ha assegurat, en declaracions a TV3, que “no estan fent més que complir les amenaces que han plantejat en la seua campanya” dins del seu programa, que “és retallar les llibertats individuals i col·lectives i vulnerar els drets humans” i avisa que són “fidels a allò que són: feixistes”. Per això, tal com l’entitat està assegurant a les xarxes, s’està promovent una campanya per augmentar el seu nombre de socis i potenciar l’activisme pel català, la identitat i els valors democràtics de la societat valenciana. Però la resposta als embats antivalencians en nombrosos municipis i a la Generalitat Valenciana va més enllà: el 20 de juliol convoquen una manifestació als carrers de València “per a demanar el vot a opcions progressistes pel 23J”. Segons asseguren, “és necessari frenar l’extrema dreta i el feixisme” i aniran “a totes a una lluitant per un mateix objectiu: avançar en els nostres drets i no retrocedir ni un pas enrere”.
L’entrada en campanya d’una entitat tan significativa del territori, però, no es queda sola. Compromís també ha alertat de la censura i han assegurat, des de l’agrupació de la Plana Baixa Alt Millars, que “volen la nostra llengua amagada, la volen prohibida. Volen que la gent del poble no puguem parlar-la, la volen esborrar de les nostres vides. I no, no és Burriana és BORRIANA”, han reblat, per afegir que seguiran “militant” i “defensant la nostra llengua i la nostra identitat” com ho ham fet “tots aquests anys”, al govern o a l’oposició, i que no permetran retrocessos.
L’activisme està augmentant cada dia més, com és la prova la campanya d’Escola Valenciana, que a través de les seves activitats com el festival Feslloc estan promovent “l’activisme pel valencià” amb un lema molt clar: “Ens plantem pel valencià”.
També s’ha manifestat amb claredat Plataforma per la Llengua del País Valencià, que ha dit que “és intolerable que una administració pública perseguisca i censure revistes per estar escrites en valencià” i ha assegurat que “a cada atac a la nostra llengua com el de l’Ajuntament de Borriana, ens tindran enfront plantant cara”. En el mateix sentit s’ha expressat Òmnium, que ha dit que “volen acabar amb la llengua i la cultura per acabar amb qui som. Hi serem de cara!”. De fet, ha fet referència a les paraules d’Ovidi Montllor sobre la llengua: “Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense”.