política
Diada amb quatre columnes simbòliques i un lema de confrontació: ‘Via fora!’
Via fora! serà el lema de la dotzena manifestació que per la Diada convocarà l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). El crit a defensar les llibertats que des de l’edat mitjana s’empra per sortir al carrer i mobilitzar-se servirà per mostrar la voluntat de “confrontació” amb l’Estat espanyol aquest 11 de Setembre.
L’ANC va presentar ahir els actes i la manifestació d’enguany, amb la presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, acompanyada per representants d’entitats com ara Òmnium, amb el seu vocal Joaquim Forn, o el Consell de la República. Els organitzadors demanen un esforç de participació per tornar a “desbordar el país” el pròxim 11 de Setembre, i per tornar a demostrar la “transversalitat del moviment de la societat civil”.
Feliu va desvelar ahir que el recorregut d’enguany sortirà de quatre indrets diferents de Barcelona, que simbolitzaran els valors protagonistes de la Diada: llibertat, llengua i cultura, país i sobirania. El punt final serà la plaça Espanya, rebatejada per l’organització com a “plaça 1 d’Octubre”. Cada una de les quatre columnes representarà un valor diferent que hauria de tenir el país sobirà. La columna Llibertat sortirà de la Ciutat de la Justícia, a tocar de l’Hospitalet; la de la Llengua, de l’escola Proa, coneguda per “haver nascut en ple franquisme”; la de Cultura des de la plaça dels Països Catalans de Sants, i, finalment, la Sobirania des de la plaça Letamendi, a l’Eixample, on hi ha la seu de l’Agència Tributària espanyola.
Forn va subratllar: “Hem de mobilitzar-nos per reivindicar la independència i per combatre els intents de l’Estat espanyol de portar l’independentisme a la irrellevància.” Per la seva banda, Teresa Vallverdú, del govern del Consell de la República, va destacar que el requisit bàsic per garantir que s’implementi la independència és la unitat de la societat civil. “Hi podem arribar per la convicció, per la generositat, però si no hi podem arribar de cap d’aquestes maneres, ens veiem abocats a arribar-hi per la necessitat”, va remarcar.
En aquesta línia, el color blau escollit per a la samarreta del 2023 pretén “interpel·lar Europa” i evidenciar que hi ha “una nació no reconeguda que lluita pels seus drets”, segons va explicar la presidenta Feliu, tant en l’àmbit judicial com en el polític, malgrat que la presidència espanyola de la Unió Europea no tingui gens en compte els ciutadans catalans. Els colors elegits són el blau i el daurat, de la bandera europea, amb l’objectiu d’interpel·lar els Vint-i-set. La tria reivindica la voluntat de Catalunya de convertir-se en un nou estat de la Unió Europea. El lema llueix al davant de la samarreta. Al darrere, enguany hi ha estampat un número 11, fent referència a l’11 de Setembre i a les onze diades en què l’Assemblea ha organitzat grans mobilitzacions. També hi ha una estelada i la paraula independència.
Les bases de l’ANC decideixen sobre l’abstenció
Les bases de l’ANC van votar ahir per decidir si l’entitat ha de donar suport a l’abstenció i el vot nul en les eleccions estatals del 23-J. Les votacions s’han tancat aquesta mitjanit i els resultats se sabran avui. Aquest debat que planteja l’Assemblea ha fet bullir les xarxes amb arguments a favor i en contra, sobretot pel que fa a les conseqüències de no anar a dipositar el vot davant l’escenari polític que pot sorgir a l’Estat després de les eleccions. La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, però, ja va argumentar que la consulta es feia davant la manca d’unitat entre els partits independentistes per expressar la seva “insatisfacció” amb la deriva estratègica i exigir “un canvi de rumb”. La decisió de l’abstenció o el vot nul podria portar a una “oportunitat en les pròximes eleccions espanyoles perquè el moviment independentista iniciï un canvi de rumb i es visualitzi una unitat estratègica coherent”, segons els promotors de la consulta. Els resultats permetran “orientar l’acció de l’Assemblea” pel que fa a aquests comicis.