unió europea
Hongria i Polònia veten l’acord dels 27 sobre migració en protesta per la reubicació obligatòria
L’Estat espanyol assumeix aquest dissabte la presidència de la UE
El caps d’estat i de govern de la UE han estat incapaços de tancar un acord sobre la migració després que Hongria i Polònia hagin mantingut el veto al text en la cimera celebrada aquest dijous i divendres a Brussel·les, informa l’ACN. Després de la trobada, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha explicat aquest divendres a la tarda que el bloqueig de Budapest i Varsòvia al text s’explica per la seva oposició a la reubicació obligatòria de migrants acordada pels estats.
El pacte assolit pels ministres de l’Interior el 8 de juny, que posteriorment s’ha de negociar amb el Parlament Europeu, fixa una “solidaritat obligatòria” en què els països poden cooperar en l’acollida de refugiats o aportar finançament amb uns 20.000 euros per persona rebutjada.
En la roda de premsa posterior a la trobada, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha insistit que la qüestió migratòria és un “desafiament comú” que necessita una “resposta europea”.
Explica l’ACN que el pacte entre els estats per tirar endavant la reubicació obligatòria dels migrants va ser possible perquè es podia aprovar per majoria qualificada i no calia unanimitat. Davant la incapacitat de vetar el pacte, Varsòvia i Budapest poden presentar batalla en altres camps en el Consell Europeu –l’òrgan en el qual debaten els caps d’estat i de govern–, on si es requereix unanimitat.
Presidència espanyola
Així, doncs, el pacte migratori és una de les carpetes pendents que haurà d’assumir la presidència espanyola de la UE, que Pedro Sánchez estrenarà aquest dissabte amb una visita a Kíiv. Una presidència què agafa l’Estat espanyol en ple procés electoral pel 23-J i que marcarà el semestre, perquè podria desembocar amb un relleu a La Moncloa.