Societat

La Síndica investiga els protocols d’assetjament a les universitats catalanes

La institució s’adreça a tots els centres perquè l’informin del nombre de casos detectats els últims cinc anys

Demana que es doni un espai central a la prevenció i l’acompanyament a la víctima

Els últims casos de denúncies sobre assetjaments sexuals a les universitats catalanes han portat a la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, a obrir una actuació d’ofici per investigar si els protocols que fan servir els centres docents garanteixen el compliment de la igualtat efectiva de dones i homes. La Síndica ha explicat a través d’un comunicat que s’ha adreçat a totes les universitats catalanes perquè l’informin del nombre de casos d’assetjament detectats els darrers cinc anys, de la valoració de les intervencions fetes i les mancances detectades en l’activació dels protocols existents, i de si s’ha fet una valoració posterior amb les víctimes sobre l’atenció que han rebut.

La Síndica recorda que en els darrers anys hi ha hagut modificacions normatives i que les universitats ho han de tenir en compta a l’hora de revisar els protocols. En aquest sentit, el que pretén amb l’actuació d’ofici és conèixer el punt en què es troba aquesta actualització i valorar les actuacions que s’han dut a terme. La síndica insisteix en la necessitat que els principis de la justícia restaurativa s’incorporin en aquests nous models d’atenció dels conflictes i les violències, amb l’objectiu de donar un espai central a la prevenció i l’acompanyament a la víctimes. Els nous protocols han de tenir en compta algunes noves lleis, com la de convivència universitària o la Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, “que han ampliat la responsabilitat de les universitats per preservar un entorn lliure de violència”. També cal vetllar pel complement, insisteix la Síndica, de La Llei de la ciència de Catalunya, aprovada recentment, que determina que “els codis ètics han d’incloure l’obligació d’actuar en contra de l’assetjament sexual, la revictimització i la violència masclista i establir mecanismes de protecció i suport a les víctimes”.

La síndica també s’ha adreçat al Consell Interuniversitari de Catalunya perquè l’informi sobre el procés endegat per crear un registre de casos de violències i discriminacions i sobre el punt en què es troba.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.