Ciència

Descobreixen restes d’un crani neandertal amb indicis de canibalisme a Moià

S’ha localitzat a les Coves del Toll de la població i és el quart individu identificat al jaciment des del 2016 quan van trobar la dent d’un infant

Les restes d’un crani de neandertal de més de 52.000 anys han estat descobertes a les Coves del Toll i Teixoneres de Moià, amb un element sorprenent: hi ha indicis clars de canibalisme. Amb els estudis s’han trobat marques de tall en la superfície d’alguns dels ossos i s’ha interpretat com el resultat d’activitats relacionades amb el canibalisme. En concret, aquestes marques a una clavícula indiquen que van ser processats per altres neandertals i molt probablement menjats per altres membres de l’espècie. Com recorden els investigadors, aquest no és el primer cas documentat de canibalisme, entre els neandertals, però sí que és el primer que s’ha pogut trobar al Principat de Catalunya.

La campanya d’excavació a la Cova de les Teixoneres d’un equip investigador de paleontologia l’IPHES-CERCA, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili, ha permès recuperar dos fragments de crani d’un neandertal juvenil.

Segons han explicat aquest mateix divendres els investigadors, aquest és el quart individu identificat a aquest jaciment de Moià des que es va descobrir la primera resta d’un infant el 2016. A partir d’aquell moment, s’han trobat restes humanes aïllades assignades a tres individus diferents: un nen de 6-7 anys, un altre de més d’11 anys i un tercer, d’edat anciana. En la campanya d’aquest juny, s’han trobat restes d’un quart individu. Són dos fragments d’occipital en desenvolupament, però ja formades i permet concloure que és jove, gairebé adult. Aquesta gran quantitat de restes humanes neandertals fan de la Cova de les Teixoneres un punt fonamental per entendre aquest món.

El canibalisme no sembla un fenomen habitual entre aquests humans, però a Europa hi ha alguns jaciments que també assenyalen pràctiques semblants. Per això, els paleontòlegs tendeixen a creure que en un futur, sortiran altres casos similars a aquest.

Segons explica l’equip implicat en la recerca, les restes d’aquests humans estan molt fragmentades, “probablement per poder accedir a la medul·la i altres nutrients continguts a l’interior dels seus ossos”, en la pràctica caníbal. Per aquest motiu, la majoria d’aquests trossos humans són molt difícils de reconèixer i distingir-les de les dels altres animals, sobretot en les restes d’infants. Així, l’equip està fent servir tècniques biomoleculars especialitzades per identificar-les i realitzar estudis d’ADN més precisos. Amb aquest avenç, esperen que amb els resultats encara s’augmenti més el nombre total de restes humanes que s’han pogut identificar.

Portes obertes

El vintè aniversari d’excavacions de l’IPHES-CERCA a les Coves del Toll permetrà una celebració. L’equip de recerca i l’Ajuntament de Moià han organitzat una jornada de portes obertes el dissabte 24 de juny, dia de Sant Joan, a partir de les 10.30h i fins a les 13.00h, si bé també es podrà anar el diumenge 25 de juny, a les 19.00h al Parc Prehistòric de les Coves del Toll, on hi haurà la xerrada per part dels investigadors.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.