Amèrica del Nord
Continua la cerca del submarí que feia una immersió al Titànic
A bord hi ha un empresari pakistanès, Shahzada Dawood, i el seu fill i també hi hauria els exploradors Hamish Harding i Paul-Henry Nargeole
El submergible tindria oxigen fins almenys dijous
Els guardacostes d’Estats Units d’Amèrica (EUA) i el Canadà continuen aquest dimarts la cerca a contrarellotge del submarí turístic que va desaparèixer diumenge a l’Atlàntic nord quan feia una immersió per veure les restes del Titànic amb cinc persones a bord.
Dos dels cinc ocupants del submarí són l’empresari pakistanès Shahzada Dawood, vicepresident d’Engro Corporation, i el seu fill, Suleman, segons ha confirmat aquest dimarts l’ empresa . Dawood, que viu al Regne Unit, patrocina l’Institut SETI, que té la missió d’explorar i entendre l’origen de l’univers.
— Engro Corporation (@engrocorp) June 20, 2023
També es podrien trobar entre els desaparegut l’explorador britànic Hamish Harding i el seu col·lega francès Paul-Henry Nargeolet, així com el conseller delegat d’ Ocean Gate Expeditions –la companyia que opera el submergible–, Stockton Rush. Harding és president de la companyia aèria Action Aviation i és conegut per haver viatjat a l’espai. Ell mateix va comentar dissabte a les xarxes socials que a la missió hi havia també Nargeolet.
El contacte amb el Titan es va perdre tres quarts d’hora després de l’inici de la immersió.
El comandant del primer districte de la Guàrdia Costanera dels EUA, John Mauger, va confirmar en una roda de premsa dilluns al vespre que al submarí hi viatjaven cinc persones en total, un pilot o comandant de la missió i quatre especialistes.
Mauger va detallar que, d’acord amb la informació de la companyia que opera el submergible, aquest té una autonomia d’emergència de 96 hores, de les quals en quedaven unes 70 hores en el moment de la roda de premsa, cap a la mitjanit hora catalana. És a dir, que la nau tindria oxigen i aliments almenys fins dijous al vespre hora catalana.
En l’operatiu, que transcorre a unes 900 milles (uns 1.600 km) a l’est del Cap Cod, ja hi participaven ahir al vespre un vaixell de la Guàrdia Costanera dels EUA i dos avions C-130 Hercules, així com també un altre C-130 i un P-8 Poseidon del Canadà, capaç de detectar objectes submarins.
El portaveu dels guardacostes ha destacat la dificultat de l’operatiu perquè transcorre sobre una àmplia superfície en una zona molt remota i perquè també es desenvolupa en profunditat, ja que a la zona assoleix fins a 4.000 metres. “És un repte realitzar una cerca en una àrea tan remota, però estem desplegant tots els recursos disponibles per localitzar el submarí i rescatar les persones a bord.