Economia

unió europea

Els 27 fracassen en l’intent d’arribar a un acord per reformar el mercat elèctric

Alemanya i Luxemburg l’han rebutjat per considerar que beneficia massa a l’Estat francès

Els països de la Unió Europea han fracassat aquest dilluns en el seu intent de consensuar un enfocament comú per reformar el mercat elèctric de la UE, amb la pugna entre l’Estat francès i Alemanya de fons a propòsit de l’energia nuclear. Explica l’agència Efe que en l’últim tram de la negociació, els ministres d’Energia dels 27 han intentat llimar diferències al voltant de com funcionaran els contractes per diferència (CdF) en els quals l’Estat acorda amb el generador un preu fix de compravenda d’electricitat en un termini determinat i després es torna la diferència, en funció de si el preu real ha estat més alt o més baix de l’estipulat.

Les divisions més fortes radicaven en si aquests contractes s’apliquen a les centrals nuclears ja existents que allarguin la seva vida útil o ampliïn la seva capacitat com demanava l’Estat francès, que ha anat esgarrapant concessions a l’energia atòmica en cada peça legislativa vinculada amb la descarbonització.

Però, la negativa del bloc antinuclear liderat per Alemanya, en el qual se situen també l’Estat espanyol i Luxemburg, no ha cedit a les pretensions de París. La presidència rotatòria del Consell, en mans de Suècia, ha decidit ajornar el debat i intentar suavitzar-lo en reunions de nivell diplomàtic.

Fonts diplomàtiques han indicat a l’agència Efe, que la reforma del mercat elèctric és una “prioritat” per a la presidència de torn del Consell que assumirà l’Estat espanyol el mes que ve i la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha traslladat als seus homòlegs que “si és necessari convocarà un consell extraordinari el juliol” per tancar un pacte. Un altre dels punts que han generat discòrdia ha estat els mecanismes de capacitat, és a dir, sistemes de cobertura per garantir que no hi haurà apagades quan les renovables estiguin en pics de poca producció per falta de sol o de vent.

Per apropar a Polònia a l’acord, la presidència sueca, encarregada de forjar un consens, ha ofert a Varsòvia poder continuar subvencionant plantes elèctriques de carbó, extrem que no ha agradat a molts països, com Luxemburg, que ha lamentat que s’hagin introduït, “per la porta del darrere, noves concessions al carbó”. Sorprenia en particular que s’oferís aquesta concessió a Polònia quan no es permet per a determinades plantes de gas, encara que emeten menys CO2 que el carbó.

L’objectiu dels ministres era acordar com adaptar el mercat de l’electricitat a l’era de les renovables amb contractes estables i a llarg termini que ofereixin preus assequibles, garanteixin la seguretat del subministrament o incentiven les inversions, però no ha estat possible.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.