Deu entitats reclamen mesures contra el canvi climàtic “basades en la ciència”
Les organitzacions socioambientals urgeixen fulls de ruta coherents amb els coneixements disponibles
Greenpeace, Renovem-nos i la Xarxa d’Ambaixadors del Pacte de la UE pel Clima, entre altres, alerten del “greu retard” en l’abordatge del problema
Deu organitzacions de caire socioambiental han reclamat que els governs marquin “fulls de ruta basats en la ciència” per lluitar contra el canvi climàtic. Ho han fet durant l’acte El futur és ara, celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en què les entitats han considerat “inajornable” l’acceleració de la transició ecosocial a partir del “coneixement científic disponible”.
El col·lectiu ha alertat que els objectius internacionals estableixen una reducció de cara a l’any 2030 del 43% dels gasos contaminants emesos el 2019, així com la protecció i la restauració del 30% de la natura. Aquestes han de ser les dues “fites de país” per a Catalunya.
Entitats com Greenpeace, Renovem-nos, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic o la Xarxa d’Ambaixadors del Pacte de la UE pel Clima, han afirmat durant l’acte, del qual n’ha informat l’ACN, que la transició ecosocial “va amb greu retard” i que la situació “és a anys llum” de la que caldria per descarbonitzar la societat al ritme que indica la comunitat científica.
En aquest sentit han presentat un monitor públic d’emissions de CO2 que revela que els gasos d’efecte te hivernacle a Catalunya “han crescut des del 2021 quan la tendència hauria de ser la contrària”.
Durant la trobada, les organitzacions també han denunciat l’absència de lideratges polítics i els incompliments dels objectius climàtics i ecològics del país. Han urgit a reduir emissions, consums i residus; accelerar la descarbonització d’energia i transports; conservar i recuperar la biodiversitat. També han exhortat les autoritats perquè facilitin una transició justa cap a la sostenibilitat en l’àmbit social amb “fulls de ruta, recursos i retiment de comptes de les institucions públiques i del sector privat; adaptació i resposta a les emergències de la crisi climàtica, i estils de vida basats en la frugalitat, la felicitat, l’empatia i el futur compartit”.