Félix Sanz Roldán defensa que el CNI ha respectat “escrupolosament la llei sempre” en l’espionatge a ciutadans
Reconeix que és “molt difícil” confiar en un servei del qual la ciutadania desconeix què fa
Féliz Sanz Roldán, exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) entre el 2009 i el 2019, ha defensat aquest dimecres que el CNI va respectar “escrupolosament la llei sempre”.
Sanz ho ha dit en el torn de preguntes en un col·loqui al Círculo Ecuestre, a Barcelona, preguntat per si creu que calen més controls judicials al CNI i per l’ús de Pegasus.
Segons ha dit, a Espanya està “completament reglat” el marge de les actuacions i l’espionatge i el que s’ha de fer és complir la llei que estipula en quines circumstàncies es pot entrar en la vida d’un ciutadà o el secret de les comunicacions, per exemple. Sanz Roldán s’ha referit, concretament, a la llei orgànica 2/2002 reguladora del control judicial previ al CNI. “És difícil que les coses estiguin millor de com estan a Espanya”, ha assegurat. Amb tot, Sanz ha admès que és “molt difícil” confiar en un servei que la ciutadania desconeix què fa.
Durant el seu discurs inicial, ha parlat de geopolítica i de com ha canviat el context actual des de la invasió russa d’Ucraïna. Ha explicat que la seva tesi és que el món anirà cap a “una nova bipolaritat” diferent de la de la guerra freda. Posteriorment, però, ha matisat que caldrà veure si és una “bipolarització” o una “multipolarització” amb tres blocs: occident, espai xinès-rus i la resta del món.