L’any 2022, el més càlid i sec de Catalunya des de 1950
La temperatura mitjana anual és 1,8 graus més alta que a mitjans del segle XX
L’any 2022 ha estat el més càlid i el més sec de Catalunya, com a mínim, des de 1950. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha publicat una nova edició del butlletí que avalua l’evolució recent del clima a partir de l’anàlisi de diferents indicadors. Segons aquesta publicació, pel que fa a la temperatura i si es compara amb el període preindustrial (1850-1900) , l’any passat va haver-hi una anomalia de 2,7 graus. Tot i que es manté el clar predomini d’anys càlids en els últims tres decennis, en els darrers 73 anys no s’havien superat mai els 2 graus d’anomalia.
Pel que fa a la precipitació, l’any passat ha estat el més sec per al conjunt del territori, amb una anomalia d’un 30,4% menys respecte de la mitjana climàtica del període 1961-1990. L’informe constata que els 5 anys més secs a Catalunya des de 1950 s’han registrat en el període 2006-2022.
Segons aquest informe, la temperatura mitjana anual és actualment 1,8 graus més alta que a mitjans del segle XX – ha augmentat a un ritme de 0,25 graus per decenni– i la precipitació ha disminuït lleugerament, però sense mostrar una tendència concloent. Pel que fa a la intensitat i la durada dels períodes de sequera pluviomètrica, aquesta ha anat augmentant, mentre que la temperatura mitjana anual de l’aigua superficial del mar a l’Estartit (Baix Empordà) durant l’any passat es va situar en 18,3 graus, superant per primera vegada des de 1974 – quan es van iniciar els registres - els 18 graus, tal com mostra la darrera informació publicada pel Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC).
L’informe precisa que el comportament de la precipitació no és tan evident. Tot i que el seu valor mitjà anual mostra una tendència a la disminució (-1,9 %/decenni), l’informe no dona valor estadístic a aquest descens. L’única estació de l’any amb una tendència estadísticament significativa és l’estiu, amb una clara disminució del 4,9 % per decenni.