Salut

Societat

Inclusió darrere els fogons

El projecte D’ins, creat per donar oportunitats formatives i laborals a persones vulnerables, celebra el desè aniversari

La Fundació Formació i Treball obre el setè restaurant, el primer a Barcelona, i gestiona quatre menjadors socials

L’entitat mira de potenciar les línies d’àpats a domicili per generar més llocs de treball

“Quan em van contractar vaig tocar el cel, perquè a la meva edat em veia perdut per començar de zero”

Equipat amb el típic barret de cuiner, l’Eduardo cada dia es prepara perquè no falti res als centenars de plats d’amanida que preparen a l’escola restaurant D’ins que la Fundació Formació i Treball té a Sant Adrià de Besòs. Aquest argentí de 62 anys va arribar a Barcelona fa set anys, pel casament d’un dels fills, i la família ja no el va “deixar tornar” tenint en compte la difícil situació econòmica que viu el país. Sense feina ni papers, es va apuntar als cursos formatius de Barcelona Activa. Quan va acabar, va aconseguir un contracte d’inserció a la Fundació Formació i Treball, primer a la planta de tractament de roba i calçat que hi ha al subsol de les instal·lacions de Sant Adrià, i després va passar a rentar plats a la cuina. “Quan em van contractar vaig tocar el cel, perquè a la meva edat em veia perdut per començar de zero”, explica agraït per una feina que li garanteix tenir el sou mínim, amb la “responsabilitat” d’ajudar els qui comencen de nou com un dia va fer ell. “Hi ha bon ambient, i si calen mans surts a fer de cambrer, que és el que havia fet tota la vida a l’Argentina”, diu, confiant que quan venci el contracte d’inserció que se li acaba, perquè màxim es pot prorrogar tres anys, es pugui quedar formant part de la “gran família”. Com explica l’Eduardo, en aquest entorn ha rebut la “complicitat i el suport” per tirar endavant, i entre els companys hi ha un reconeixement i ganes d’aprendre en un projecte en què saps que “ajudes altres persones que tampoc ho tenen fàcil”. A l’estiu, explica el cuiner, és quan més noten el volum de feina, perquè fan moltes més amanides pels àpats a domicili que serveixen a persones grans.

El projecte D’ins va néixer per crear ocupació entre els col·lectius en risc d’exclusió social i donar l’oportunitat de formar-se en una professió vocacional com és la restauració. L’aprenentatge es fa en un entorn real de treball, perquè les persones, a través dels itineraris d’inserció i supervisades pels tècnics que les acompanyen, treballen a l’escola i als restaurants gestionats per l’entitat, promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona.

L’Eduardo n’és un exemple, així com en Mohamed, que també està a la cuina i és el cap de sala al restaurant, assumint la gestió del servei de càtering per a col·lectivitats. Des de les instal·lacions de Sant Adrià es fan 1.200 menús diaris per portar als quatre menjadors socials que gestionen a la ciutat de Barcelona i el servei d’àpats a domicili per a gent gran a Sant Adrià de Besòs.

La cap d’hostaleria de la Fundació Formació i Treball, Olga Ochoa, explica que els itineraris d’inserció, amb contractes de mínim sis mesos i que es poden allargar fins als tres anys, donen l’oportunitat d’especialitzar-se en una professió i fer el salt a una feina en el mercat ordinari. En els contractes que fan d’un any a persones migrades, això els permet regularitzar la seva situació al país. Durant el 2022, D’ins va inserir 119 persones en risc d’exclusió social en el marc dels contractes d’inserció, en el qual el 70% de la plantilla del projecte gastronòmic prové d’aquests itineraris formatius, que donen pas a una feina temporal abans no es puguin incorporar pel seu compte. “S’ha anat creixent a poc a poc i buscant l’equilibri entre la formació i la sostenibilitat econòmica”, destaca Ochoa sobre un projecte que té un vessant social, però que també ofereix serveis com a empresa d’hostaleria.

Buscar l’equilibri

“Tant si cuinem per als menjadors socials com per a un càtering, el servei al client ha de ser el mateix”, indica la responsable ara que celebren la recent inauguració del setè restaurant D’ins, el primer que obre les portes a la ciutat de Barcelona, a l’edifici de Barcelona Activa. “És una nova veta de mercat per a nosaltres”, comenta satisfeta la responsable d’hostaleria de l’entitat, que entre el 2015 i el 2019 va anar ampliant la gestió de diferents serveis de col·lectivitats i en l’obertura de nous restaurants gràcies a les licitacions, dirigides a mercat reservat per a empreses socials, que va oferir la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) tant al Campus Diagonal-Besòs com al de Terrassa. Els altres restaurants són al campus de Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat i les dues residències d’estudiants, la Xior i la MiCampus, a Sant Adrià de Besòs.

Formar els més joves

Entre el perfil de persones que arriben buscant una oportunitat, hi ha molts joves que no tenen experiència laboral a l’hosteleria i que abans s’han de formar a la mateixa escola. “Prefereixen anar a fer de repartidors o altres feines en què no hagin de treballar els caps de setmana o a les nits”, lamenta Ochoa després de l’esforç d’uns itineraris que deixen a mitges quan els ofereixen feina en un altre sector.

Amb l’arribada de la pandèmia, el 2020, D’ins va buscar la manera de reinventar-se, per trobar una alternativa al tancament dels bars i restaurants per les restriccions sociosanitàries i va potenciar al 100% el servei a col·lectivitats, que ja oferia. “Va ser el que ens va salvar”, reconeix Olga Ochoa, en un moment en què rebien moltes donacions alimentàries per elaborar els àpats a domicili.

El primer menjador, a Tarragona

Poc després dels seus inicis, l’any 2014, es va obrir el menjador social de Tarragona, que va començar a gestionar D’ins fent un pas més cap a la creació de llocs de treball i l’ajuda a col·lectius vulnerables amb la dignificació de l’entrega d’aliments, com de les persones usuàries del menjador social. És un dels menjadors socials més importants gestionats per D’ins i va ser l’inici del servei de col·lectivitats que s’està potenciant des de la pandèmia. “És el nostre repte, perquè generem més llocs de feina per a persones vulnerables que ajuden els col·lectius vulnerables”, explica Ochoa, que aplaudeix les administracions que posen a licitació serveis, com el menjar a domicili per a gent gran, restringit a les empreses que treballen en l’àmbit social.

En el context actual d’inflació i amb els preus desbocats, les entitats noten la forta davallada en les donacions alimentàries. La lluita contra el malbaratament alimentari i la recuperació d’aliments és un dels objectius principals del projecte que va permetre l’any passat transformar en producte fresc 344.993 quilos d’aliments que s’haurien malmès i que són aptes per al consum humà.

D’ins, com totes les línies productives amb què treballa la fundació, segueix un model d’economia circular i solidària, tenint en compte el vessant social per cobrir l’alimentació dels més vulnerables; l’aspecte mediambiental, reduint la generació de residus mitjançant la recuperació d’aliments; l’econòmic, creant llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social, i potenciant l’aspecte comunitari, perquè la inserció laboral es fa des del territori.

Tothom a la feina
No hi ha ningú de braços plegats de bon matí a l’escola restaurant de D’ins. L’Eduardo té feina fent les amanides mentre altres cuiners escalfen les olles als fogons. Al menjador els cambrers més joves eixuguen coberts i paren taula. A la mateixa sala faran el curs de formació per fer de cambrers per aprendre a presentar i a retirar els plats a taula. Són sessions formatives prèvies que es fan a l’entitat abans de fer els contractes d’inserció per oferir una feina temporal a la mateixa escola
119
persones
en risc d’exclusió social es van contractar el 2022.
344.993
quilos
d’aliments recuperats es cuinen de donacions alimentàries.
620.821
menús
es van servir als set restaurants i 1.200 àpats diaris a col·lectius vulnerables.

Servint el càtering del Primavera Sound

D’ins va començar a gestionar serveis de càtering per a empreses i particulars, i cada vegada hi ha més persones que confien en el servei social que ofereix. Un dels càterings més importants i que dona més visibilitat al projecte és el que van iniciar el 2018 per als treballadors del festival Primavera Sound, que es va recuperar l’any passat després de la interrupció per la pandèmia que va obligar a cancel·lar durant mesos actes multitudinaris com concerts i festivals.

“Ens dona molta visibilitat i és una experiència diferent, sobretot per als més joves”, explica la cap d’hostaleria de l’entitat, Olga Ochoa, perquè la logística i les tasques són diferents de les que estan acostumats a fer als menjadors i agafen experiència pensant en esdeveniments a gran escala com podrien ser convits o casaments. Per la responsable de la fundació, és destacable la “consciència social” dels organitzadors del festival, que tornarà a mobilitzar milers de persones a l’esplanada del Parc del Fòrum a principis de juny.

El servei de l’any passat va disposar d’un equip de 60 treballadors que incorpora des de personal de cuina fins a transport i servei de sala per fer els torns i servir els menús a l’equip que fa possible l’esdeveniment, on van servir 7.000 menús per a l’equip tècnic del festival i uns 5.000 pícnics.

El festival que se celebra a l’esplanada del Fòrum, està ubicat a pocs metres de les instal·lacions de l’escola que té la fundació, entitat sense ànim de lucre que a partir del 2013 es va dedicar a la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables apostant per la línia de la restauració després d’uns anys dedicats a l’hostaleria. En aquest entorn de la zona del Fòrum, a més dels espectacles que s’hi fan com el Primavera Sound, s’hi concentren una àmplia oferta hotelera i el molts estudiants, perquè hi ha el campus de la UPC i les residències d’estudiants que s’han obert. Des del 2019, D’ins també gestiona el servei de bar i restaurant al mateix campus i en dues residències.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.