Economia

Catalunya tindrà fruita de Km0 malgrat la sequera

Els productes més escassos seran més cars

En alguns casos, com en el de certs cereals, caldrà recórrer a la importació

Pagesos i distribuïdors coincideixen que, malgrat la sequera, els catalans tindrem a l’abast fruita i hortalisses de proximitat als mercats i les grans superfícies. Això sí, en menor quantitat i més cares, segons han declarat a l’ACN portaveus de diferents col·lectius vinculats a la producció i la venda d’aliments.

Fet i fet, els distribuïdors preveuen que la campanya de fruita d’enguany sigui, malgrat tot, millor que la de l’any passat, que va ser la pitjor en 40 anys també per l’impacte del clima, en aquella ocasió per culpa de les glaçades. “No busquem proveïdors alternatius”, explica el secretari general del Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (Cedac), Roger Gaspa, que recorda que Catalunya és una potència agroalimentària, i que només el 10% de la producció total de fruita del país és per a consum local.

Per la seva banda, el sindicat agrícola Asaja preveu que, sí bé la sequera en els conreus no serà cap problema greu per als consumidors, sí que està sent un maldecap per als pagesos. Rosa Pruna, presidenta d’Asaja, recorda que el camp pateix “una situació catastròfica” i que només se salvaran els conreus que s’hagin pogut regar. En canvi, l’impacte en certes zones de cultiu de cereal farà que possiblement calgui importar-ne de fora.

El director d’Afrucat, Manel Simon, també preveu menys producció que altres anys pel tancament del canal d’Urgell i les restriccions a l’Ebre. Simon explica que els productors han deixat menys fruits als arbres perquè els que quedin puguin aconseguir la mida mínima necessària per a la comercialització, un fet que ha apujat els costos i que impactarà en el preu final.

En relació a les pomes i les peres, encara és aviat per fer una previsió de com anirà la campanya a Ponent, ja que no comença fins a finals de juliol. “És cert que al Pla d’Urgell s’està perdent el 100% de la collita, però de pomes se’n produeixen en altres llocs del territori”, afirma Roger Gaspa, que creu que les pluges dels últims dies “poden fer que la producció sigui millor del que es preveia fa unes setmanes”. Sigui com sigui, Gaspa torna a recordar que Catalunya és “un país exportador” i que, tal com es va fer l’any passat, no busquen proveïdors alternatius.

Encara és aviat per avaluar si la collita de cítrics de les Terres de l’Ebre es veurà seriosament compromesa per la sequera. “Dependrà de les pluges i les restriccions en els regadius”, apunta el director de la cooperativa Soldebre de Tortosa, Pere Albacar. La preocupació, admet, és que la manca de producció per la sequera pugui accentuar la suplantació del producte de quilòmetre zero pels cítrics d’importació que ja inunden el mercat nacional i fan caure el preu.

Les perspectives tampoc són especialment bones en el sector de l’oli d’oliva. Soldebre és la principal cooperativa catalana del sector. Després d’haver duplicat els preus en un any per la baixa producció, la sequera pot accentuar aquesta tendència. Finalment, des de les cambres arrosseres del Delta de l’Ebre insisteixen que encara és d’hora per saber com acabarà la producció i si es podrà abastir tot el mercat de proximitat, el seu principal client. De moment, “estan mirant” on trobar producte “tan semblant com sigui possible” al que produeixen al Delta.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.