Els advocats catalans investiguen la repressió franquista als lletrats
El Consell de l’Advocacia revisarà els arxius històrics dels col·legis professionals per detectar els represaliats durant la Guerra Civil i la postguerra
El treball comptarà amb el suport dels degans i deganes emèrits
El Consell de l’Advocacia Catalana vol investigar la repressió dels lletrats catalans durant la Guerra Civil espanyola i el franquisme i per aquest motiu analitzarà els arxius històrics dels catorze col·legis d’advocats de Catalunya per detectar tots els casos d’advocats expulsats o represaliats en aquells anys.
En declaracions a Efe, Encarna Orduna, presidenta del Consell, ha explicat que el treball de recerca, que se centrarà en la dècada entre 1935 i 1945, és el primer que analitza l’impacte de la Guerra i el franquisme als lletrats de tot Catalunya , ja que fins ara només el col·legi de Barcelona havia dut a terme una iniciativa similar.
“És important recuperar la nostra història i memòria històrica”, ha reivindicat Orduna, després de defensar que no es pot “oblidar els advocats que van patir les circumstàncies de la guerra, ja fossin exiliats, desapareguts o fins i tot expulsats de les escoles”.
L’objectiu del projecte és recopilar documents dels arxius històrics sobre els col·legis d’advocats i els seus membres durant el període del 1935 al 1945, per a la qual cosa el treball comptarà amb el suport dels degans i deganes emèrits. El projecte, que també compta amb la participació de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, és coordinat per l’advocat, historiador i president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, Josep Cruanyes.
La primera fase de recopilació d’informació va començar la setmana passada i continuarà fins a finals de juliol per presentar un primer lliurament de resultats a final d’any.