Unió Europea
Brussel·les admet que la UE no està complint els acords climàtics de París
La directora general d’Energia de la CE insta a duplicar “la producció i utilització d’energies renovables” a Europa
Assegura que els 27 tenen prou gas per als propers hiverns però encara cal estar amatents
La directora general d’Energia de la Comissió Europea, Ditte Juul-Jørgensen, ha lamentat aquest divendres que la Unió Europa (UE) “no està respectant” l’acord climàtic de París sobre les reduccions de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Juul-Jørgensen ha reconegut durant un xerrada organitzada per Nueva Economia Fórum que la UE “no va pel camí” de complir les mesures pactades el 2015 a la COP21 per limitar l’augment de la temperatura global a menys d’1,5 ºC per sobre dels nivells de l’etapa preindustrial.
La dirigent danesa ha apostat per destinar “més esforços” per incentivar la inversió en renovables i facilitar l’accés als consumidors a l’energia verda. En aquest sentit, ha subratllat la necessitat de “canviar la manera com funciona el sistema energètic, per tenir energia assequible i neta”, i ha fet una crida al sector de l’energia a “prendre una decisió decidida”. Juul-Jørgensen ha demanat duplicar “la producció i utilització d’energies renovables” a Europa.
També ha advertit que Europa encara s’enfronta a “desafiaments molt importants” a nivell de crisi energètica, competitivitat, llocs de treball i “seguretat econòmica i física”. L’alt càrrec europea h a explicat ara hi ha les “eines necessàries” per fer front a la crisi energètica, malgrat que hi ha algunes incerteses que no es poden controlar. Ha posat d’exemple l’evolució de la demanda de la Xina, que previsiblement augmentarà en els pròxims mesos després de la seva reobertura després de la Covid-19.
Segons ella, s’ha fet “una llarga llista de coses per preparar-nos”, com la nova plataforma de compres conjuntes de gas, que proporciona als països europeus una posició “molt més competitiva al mercat”. Juul-Jørgensen ha destacat que els nivells de gas emmagatzemat són “molt alts”, al voltant del 66 %, i el proper hivern arribaran “al topall”, ja que també ha augmentat l’aportació de les energies renovables al sistema.
“Estem el màxim de preparats que podem estar, però continuarem amatents, utilitzant amb cura l’energia que tenim i accelerant el desplegament de les renovables, per continuar en un lloc segur i donant l’energia neta que necessitem”, ha indicat.
Durant la xerrada ha insistit que “les polítiques energètiques són crítiques” i ha defensat mesures com la reforma del mercat elèctric.
Tot i que durant la seva intervenció ha apuntat que el disseny actual “és bo”, ha admès que el sistema actual no està adaptat a una “crisi energètica sense precedents” com la provocada per la guerra d’Ucraïna en el proveïment de gas, i que ha tingut un “efecte contagi en els consumidors”. “Hem hagut d’eliminar la nostra dependència energètica de Rússia”, ha recordat. És per això ha defensat la proposta amb què treballa actualment la Comissió Europea per limitar la volatilitat dels preus a través de contractes a llarg termini per garantir una major estabilitat de preus.