Denuncien una campanya per “demonitzar” les ocupacions
Col·lectius d’habitatge i altres entitats diuen que “no es pot desvincular de l’especulació immobiliària i el fons voltor
Entenen que la manifestació de l’empresa Desokupa “incita a l’odi”
Col·lectius d’habitatge, centres socials ocupats i altres organitzacions de Barcelona han denunciat avui el que consideren una campanya “contra les ocupacions” deslligada dels “problemes reals” de la ciutat. Ho han fet a les portes del Centre Social Anarquista de Can Vies, on han carregat contra l’especulació immobiliària i els fons voltors. També han criticat la manifestació convocada ahir al vespre per l’empresa Desokupa, que tenia com a objectiu “incitar l’odi” i “criminalitzar les ocupacions”. “Si s’ha demonitzat l’ocupació, és perquè constitueix un atac directe a la propietat privada i a la impunitat de qui manté habitatges buits enmig d’una crisi de l’habitatge”, han els portaveus.
Segons ha recollit l’ACN, els convocants també han assenyalat que la campanya electoral d’aquestes eleccions municipals s’ha centrat en l’ocupació “desvinculant-la de l’especulació”, quan aquest és “el problema real” en matèria d’habitatge. Per això, consideren que des de determinats partits polítics, així com mitjans de comunicació, s’ha generat “una alarma social” com si fos un dels problemes més greus en l’actualitat.
Un altre factor que consideren que s’ha “obviat” és la quantitat d’habitatges buits que pertanyen a grans empreses, fons voltors i bancs. “No s’usen mai, mentre el preu del metre quadrat no para de créixer, dificultant encara més l’accés a una necessitat tan bàsica com és tenir un sostre”, han subratllat.
Han destacat que am la situació actual el que sorprèn és que “l’ocupació no s’hagi multiplicat per deu en els últims anys”. També han recordat que molts locals d’associacions de veïns, ateneus i casals de joves, actualment regularitzats i en funcionament, “tenen una història estretament vinculada a l’ocupació”. “ Són espais oberts a tothom, que permeten desenvolupar projectes socials, polítics i culturals: des de menjadors populars i xarxes d’aliments, a gimnasos, tallers, cinemes, auditoris i teatres autogestionats”, han conclòs.