Estats Units
L’informe del fiscal conclou que l’FBI no tenia “evidències reals” per investigar el ‘Russiagate’
Les conclusions de John Durham no revelen, però, cap complot de l’Estat profund, com insinuava l’expresident
L’FBI assegura que ja ha corregit els comportaments detectats en l’informe
El fiscal especial John Durham ha conclòs que el cas obert el 2016 per l’Oficina Federal d’Investigació (FBI, per l’acrònim en anglès) sobre la suposada vinculació de la campanya de l’expresident dels Estats Units d’Amèrica (EUA) Donald Trump amb Rússia no estava justificat amb els indicis existents, però no ha trobat proves del suposat complot de l’Estat profund que denunciava el republicà.
Després d’investigar durant quatre anys l’actuació de l’FBI davant la suposada trama russa de la campanya de Trump, Durham carrega durament en un informe de 300 pàgines presentat dilluns contra l’agència federal, a la qual acusa de parcialitat per haver iniciat una investigació sense “evidències reals” de connivència entre la campanya de Trump i Rússia.
Durham afirma que els responsables de l’FBI van mostrar una “absència greu” de “rigor analític” en el tractament de la informació que va rebre. Entre els errors que Durham retreu a l’FBI en l’anomenat Russiagate hi ha, segons ell, casos de “biaix de confirmació” en ignorar informació en contra de la premissa inicial de la investigació.
En aquest sentit, assenyala que l’agència havia estat més prudent amb les denúncies d’ingerència estrangera que afectaven la campanya de la rival electoral de Trump el 2016, Hillary Clinton, ja que no va buscar proves en dos casos que afectaven la candidata demòcrata i li va oferir sessions informatives. A més, afirma que l’FBI va fer massa cas de les peticions d’investigació dels rivals polítics de Trump i no va analitzar amb rigor la informació.
El fiscal també recrimina a l’FBI haver utilitzat informació d’intel·ligència “en brut”, que no havia estat “corroborada, sense processar ni analitzar”.
“El departament [de Justícia] i l’FBI va fracassar a l’hora de complir la seva missió de fidelitat estricta amb la llei, en connexió amb certs esdeveniments i activitats descrits en aquest informe”, assegura Durham en el seu escri.
A parer seu, la gestió del cas per part de l’FBI va ser “greument deficient” i va provocar un “perjudici sever” a la reputació pública de l’agència.
Esmena parcial
L’expresident ha reaccionat ràpidament a la publicació de l’informe a través de la seva xarxa social, Truth Social. “VAJA!!! Després d’una àmplia investigació, el fiscal especial John Durham conclou que l’FBI mai no hauria d’haver iniciat la investigació Trump-Rússia! En altres paraules, el públic nord-americà va ser estafat, com ho està sent ara per aquells que no volen veure GRANDESA per a ESTATS UNITS!”, ha escrit. “EL CRIM DEL SEGLE! (...) TRAÏCIÓ!”, ha afegit en un altre missatge.
Trump, que va ser molt crític amb l’FBI des de la seva arribada al poder el 2017, esperava que la investigació de Durham arribés a l’arrel del cas i destapés un suposat complot de les clavegueres de l’Estat contra ell.
No obstant això, l’informe del fiscal no arriba a les revelacions i els processaments que els aliats de l’expresident esperaven. La investigació de quatre anys han donat lloc a tres processaments, dos dels quals han estat absolts. Només el tercer, un antic advocat de l’agència, s’ha declarat culpable d’haver modificat un correu electrònic per ajudar a preparar una sol·licitud d’escolta telefònica a un membre de la campanya de Trump.
A més, l’informe de Durham acaba sense recomanar cap canvi important a l’agència, tot i que suggereix crear un mecanisme de supervisió per a les investigacions políticament sensibles.
L’FBI ha difós un comunicat on recorda que la seva cúpula “ha aplicat desenes d’accions correctives” que ja fa temps que estan en marxa per resoldre els comportaments detectats per Durham. Segons l’agència, “si aquestes reformes haguessin estat en funcionament el 2016, els errors assenyalats a l’informe es podrien haver evitat”.