Societat

canvi climàtic

L’abril ha estat el més càlid i sec a l’Estat espanyol des que hi ha registres

La temperatura mitjana ha estat de 14,9 ºC, la qual cosa suposa tres graus per sobre del que és normal aquesta època

L’abril va ser de temperatures record a l’Estat espanyol. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha confirmat aquest dilluns que l’abril passat va ser el més calorós i el de menys pluges des que hi ha registres, el 1961. La temperatura mitjana al conjunt de l’Estat va ser de 14,9°C, la qual cosa suposa un increment de 3 graus en relació amb la mitjana del període de referència (1991-2020). Les temperatures màximes diàries van marcar 4,7°C per sobre del valor normal per aquesta època, mentre que les mínimes es van situar 1,3°C per sobre de la mitjana, segons l’Aemet.

Juntament amb la calor, la falta de pluja ha convertit l’abril passat en el més sec des que hi ha registres i és que amb prou feines, segons l’Aemet, es va recollir el 22% de les pluges normals per al període de referència 1991-2020.

Aquesta situació de temperatures rècord registrada a l’Estat espanyol també ha estat recollida per l’observatori de la UE Copernicus. Segons l’observatori europeu, informa l’ACN, la temperatura al sud-oest d’Europa ha estat per sobre de la mitjana, amb l’Estat espanyol i Portugal registrant l’abril més càlid des que hi ha registres. Segons Copernicus, aquest mes d’abril ha estat el quart més càlid a nivell global. Tot i això, hi ha zones d’Europa que han registrat temperatures més baixes de la mitjana, entre elles el Regne Unit i el sud-est del Vell Continent. Fora d’Europa, la temperatura també ha estat per sobre de la mitjana a algunes zones de l’Àfrica, l’Àsia central, el Japó i el nord d’Amèrica, mentre que l’Índia i Austràlia han registrat temperatures més baixes de la mitjana.

Pel que fa a la situació hidrològica, les dades de Copernicus apunten que el Regne Unit, l’Estat francès i el centre d’Europa, entre d’altres, han registrat un abril més humit de la mitjana. A banda de la península Ibèrica, també han tingut “condicions excepcionals de sequera” el sud dels Alps.

A escala global, les condicions hidrològiques també han estat més seques de la mitjana a zones dels Estats Units, el sud-est asiàtic i el sud d’Àfrica, entre d’altres. En canvi, hi ha hagut condicions més humides de la mitjana al sud-est dels Estats Units, al nord-oest d’Austràlia i Tanzània.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.