Política

Polèmica per un debat on es demana parlar en castellà i només ERC i comuns es planten

Joana Ortega (Trias per Barcelona) ha alternat el català i el castellà

El Círculo Ecuestre ha estat la seu d’un altre debat electoral de les municipals a la capital de Catalunya. Organitzat pel podcast Oiryver, Jorge Fuset, moderador i productor del programa Tiempo de Ley ha demanat als polítics que parlessin en castellà, perquè tots els oients del programa radiofònic (emès a nivell estatal) poguessin entendre’l. Només ERC i comuns s’han plantat per parlar en català tota l’estona, mentre Junts ha alternat el català i el castellà, si bé ha fet servir més la llengua de l’Estat espanyol. Només començar, la polèmica lingüística ja ha tret el cap de la mà de la candidata de Ciutadans, Anna Grau, que ha recordat que els organitzadors han demanat intervencions en castellà i ha fet una gran defensa del bilingüisme, que és “la gran línia vermella” del seu partit, segons ha dit.

La representant d’ERC al debat, Ester Capella, número tres de la candidatura d’Ernest Maragall, s’ha negat a parlar en castellà, de la mateixa manera que el numero dos dels comuns, Jordi Martí, que és actualment tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat. Tots dos han optat per mantenir el català al llarg de les dues hores d’intercanvi de parers. La representant de la llista de Junts i PDeCAT anomenada Trias per Barcelona ha estat Joana Ortega, número sis de la candidatura. Ortega ha alternat el català i el castellà, però ha emprat majoritàriament la llengua castellana, com la resta dels ponents, entre els quals no hi havia la CUP, però sí Vox i Valents, a més del PP i PSC.

La qüestió nacional ha arribat clarament quan el moderador ha preguntat per la concepció de Barcelona. La republicana Ester Capella ha posat l’accent en què la ciutat ha de ser “capital dels drets i les llibertats, capital de la futura República Catalana i la capital de les persones”. D’altra banda, Joana Ortega, de Trias per Barcelona, ha defensat que cal concebre Barcelona com a “capital de Catalunya i de la Mediterrània que ha d’esdevenir capital europea universitària del coneixement”.

La llengua també ha centrat l’interès del número dos de Valents, provinents de la plataforma de Manuel Valls. Ha arribat a afirmar que el català s’ha convertit en “una llengua que moltes persones no volen aprendre perquè se’ls està imposant”, mentre la candidata de Ciutadans, Anna Grau, ha barrejat el racisme amb la manca de bilingüisme i el suposat menyspreu de TV3 a la Verge del Rocío. “Racisme és racisme”, ha etzibat.

L’ambient ha estat molt dretanitzat i els espanyolistes han tingut la presència de la formació més radical, Vox, tot i que Valents i Cs han competit en algunes ocasions. El candidat ultradretà, Gonzalo de Oro-Pulido ha agraït la invitació, malgrat que no tenen representació, i s’ha dedicat a assenyalar els immigrants i a demanar “porres més grans i el que sigui”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.