Kíiv valora la represa de les relacions amb Pequín però insisteix que la pau passa per la integritat territorial
La Xina insisteix que la seva posició és la de “promoure converses” de pau
L’OTAN dona benvinguda a la trucada entre Zelenski i Xi però recorda que el president xinès encara no ha condemnat la “invasió il·legal” d’Ucraïna per Rússia
El descongelament de les relacions entre la Xina i Ucraïna ha “obert una etapa” entre les relacions entre els dos països, però Kíiv posa com a línia vermella per a qualsevol mediació el respecte a la seva integritat territorial.
El primer ministre ucraïnès, Denís Xmigal, ha reconegut aquest dijous que la conversa telefònica que van mantenir ahir el president del seu país, Volodímir Zelenski, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, va ser “molt productiva”. “Estic convençut que és un bon començament per al desenvolupament positiu de les nostres relacions en el futur”, ha assegurat davant un grup de periodistes internacionals a l’Associació de Premsa Estrangera a Roma.
Però a la pregunta de si Kíiv acceptaria Pequín com a mediadora en el conflicte amb Moscou, el polític ucraïnès ha respost que “tenim el nostre propi camí cap a la pau: la fórmula Zelenski”. Xmigal ha assenyalat que només es podrà assolir una “pau estable, justa i duradora” amb l’alliberament de “tots els territoris dins les fronteres de 1991”, cosa que inclou la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014. “La seguretat ha d’estar garantida per estructures internacionals”, ha afegit.
Xmigal ha fet una crida a la comunitat internacional a sumar-se a la “fórmula de pau de Zelenski” perquè “quants més s’hi uneixin, més ràpid assolirem l’èxit”. El primer ministre ha insistit que aquesta és la única via i ha declinat les propostes de pau, com la del president brasiler, Inácio Luíz Lula da Silva, que no avantposin la integritat territorial d’Ucraïna. “Si al vostre pis entra una banda de criminals, que volen matar-vos a vosaltres i als vostres fills i apropiar-se de casa vostra, discutireu i firmareu la pau amb aquests bandits?”, ha posat d’exemple.
Pequín ha reiterat avui que la seva posició respecte del conflicte a Ucraïna “es pot resumir «en promoure les converses de pau»”. La portaveu d’Exteriors xinesa, Mao Ning, ha defensat que “d’ençà de l’agreujament de la crisi a Ucraïna” el seu país “ha fet tot el possible” per que es produeixin aquestes “converses de pau”. Segons ella, l’“esforç” en aquest sentit és “evident per a tota la comunitat internacional”. Mao ha garantit que “la Xina continuarà desenvolupant un paper constructiu en favor d’una solució política” al conflicte entre Kíiv i Moscou.
El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberb, ha expressat la seva “satisfacció” perquè Zelenski i Xi parlessin dimecres per primera vegada des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. “Crec que també és important que la Xina comprengui millor les perspectives ucraïneses”. ha dit durant una roda de premsa a Brussel·les. Ha advertit, però, que aquesta trucada “no canvia el fet que la Xina no ha estat capaç de condemnar la invasió il·legal d’Ucraïna per Rússia. El polític noruec ha subratllat el “ferm suport” dels aliats “al pla de pau del president Zelenski, que inclou, per suposat, el ple respecte a la integritat territorial d’Ucraïna”.
El dirigent de l’OTAN ha indicat que, en tot cas, correspon a Ucraïna “decidir quines són les condicions per a les converses” de pau i quin format ha de tenir l’eventual diàleg amb Rússia. Però ha defensat que “qualsevol possibilitat de negociacions significatives requereix que Ucraïna tingui la força militar necessària per enviar un missatge molt clar al president [rus, Vladímir] Putin sobre que no guanyarà al camp de batalla”.