judicial
Ponsatí fa com si res a Brussel·les i planta el Suprem
Clara Ponsatí va plantar ahir el Tribunal Suprem i no va comparèixer davant del jutge Pablo Llarena. El seu advocat, Gonzalo Boye, va argumentar que l’exconsellera tenia feina al Parlament Europeu perquè hi havia convocades diverses comissions i la seva assistència “resultaria en qualsevol cas incompatible amb qualsevol compromís de qualsevol índole a centenars de quilòmetres de Brussel·les”. A més, va esgrimir també que, com a eurodiputada que és, Ponsatí té immunitat parlamentària, de manera que Llarena hauria de suspendre el procediment judicial.
En declaracions des del seu despatx al Parlament Europeu, a Brussel·les, Ponsatí va assegurar que havia pres aquesta decisió amb l’objectiu de “mantenir la dignitat” del Parlament Europeu, i va deixar clar que no reconeix la competència del tribunal. En l’escrit presentat al Suprem, el seu advocat recorda que estan pendents de resolució diversos recursos que corroboren “la il·legalitat del procediment” instruït per Llarena i “la vulneració de diversos drets fonamentals” de la seva defensada. “Quan s’ha exercitat una acció contra un diputat europeu davant d’un jutge nacional i aquest ha estat informat que s’ha iniciat un procediment d’empara dels privilegis i les immunitats d’aquest mateix diputat –sosté Boye–, el jutge ha de suspendre el procediment judicial i sol·licitar al Parlament que emeti la seva opinió com més aviat millor”. A primera hora del matí, Boye ja havia avançat que després de passar el dia de Sant Jordi a Barcelona, Ponsatí era “ja a Brussel·les o de camí”, i poc després ella mateixa confirmava que ahir no trepitjaria Madrid d’una forma al·legòrica, amb una piulada que deia: “Plou a Flandes.” L’exconsellera i eurodiputada de Junts estava citada a les 11 del matí al Tribunal Suprem per declarar per un delicte de desobediència per la seva implicació en l’organització del referèndum de l’1-O.
Ponsatí va tornar a Catalunya el 28 de març, després de cinc anys a l’exili. Els Mossos la van detenir i, després de ser alliberada, va ser citada a declarar al Tribunal Suprem el dia després de Sant Jordi. Des de llavors, ja havia apuntat en nombroses ocasions que no tenia previst presentar-se davant Llarena, tot i que mai havia assegurat categòricament que el plantaria.
La derogació al nou Codi Penal del delicte de sedició fa que el delicte del qual se l’acusa –desobediència– no comporti presó. Aquest és un altre dels arguments que els advocats de Ponsatí defensen davant el Suprem per exigir que se’n derogui la causa. Per acabar, esgrimeixen que els fets dels quals se l’acusa “no són constitutius de delicte”, que, a més, han prescrit i que, com va dictaminar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Suprem “no és l’òrgan preestablert per llei” per portar aquest cas.
El portaveu de Junts, Josep Rius, va reclamar ahir “respecte” per la immunitat de Ponsatí. “El millor que podria fer Llarena és tancar el procediment”, ha assegurat després de mostrar “tot el suport” de la formació a la seva eurodiputada. Per la seva banda, la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, va avisar, en canvi: “Ara mateix tenim un Codi Penal que és adequat als estàndards europeus i provoca que els responsables dels fets del 2017 en lloc de fugir hagin de comparèixer davant la justícia.”
http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2281494-ponsati-planta-al-suprem.html
2281494