Salut
Desigualtat sanitària
Milions de nens sense vacunes bàsiques
La pandèmia de la covid-19 va provocar la reculada més important en la immunització infantil dels últims trenta anys
El confinament, la desconfiança en els antídots i la informació enganyosa ha deixat 67 milions d’infants sense defenses per a malalties com el xarampió i la diftèria
Uns 67 milions de nens a tot el món van perdre una o més dosis de vacunes essencials entre el 2019 i el 2021 a causa de les interrupcions causades per la pandèmia de la covid-19 i els conflictes armats, així com la disminució de la confiança en les vacunes, segons un informe recent de la Unicef.
En el seu informe sobre l’estat dels nens del món 2023, l’agència de les Nacions Unides afirma que els nivells de cobertura de vacunació van disminuir en 112 països durant la pandèmia, fet que suposa “la reculada més gran sostinguda en la immunització infantil en trenta anys”. Segons l’organisme, un dels factors determinants per a aquest fenomen és l’augment de la informació enganyosa sobre les vacunes.
La directora executiva de la Unicef, Catherine Russell, afirma que mentre la pandèmia estava en el seu punt àlgid, els científics van desenvolupar ràpidament vacunes que salven vides. “Malgrat aquesta fita històrica”, alerta Rusell, “la por i la desinformació sobre tots els tipus de vacunes va circular tan àmpliament com el mateix virus”.
Segons la Unicef, la pandèmia va interrompre la vacunació infantil “gairebé a tot arreu”, a causa de la saturació dels sistemes de salut i les mesures de confinament a casa. No obstant això, les noves dades també mostren una tendència a reduir la confiança en les vacunes infantils de fins a 44 punts percen tuals en diversos països.
“Aquestes dades són un senyal d’avís preocupant”, hi insisteix Russell. “No podem permetre que la confiança en les immunitzacions rutinàries es converteixi en una altra víctima de la pandèmia. En cas contrari, la següent onada de morts podria ser de més nens amb xarampió, diftèria o altres malalties evitables.”
En el seu informe, la Unicef adverteix que la percepció pública de la importància de les vacunes per als nens va disminuir durant la pandèmia de la covid-19 en 52 dels 55 països estudiats.
La Xina, l’Índia i Mèxic van ser els únics països examinats on la percepció de la importància de les vacunes es va mantenir estable o fins i tot va millorar. En la majoria dels països, els menors de 35 anys i les dones tenien més probabilitats d’expressar menys confiança sobre les vacunes per als nens després de l’inici de la pandèmia.
L’informe diu que “la confiança en la vacuna és volàtil i específica en el temps”, i que caldrà una recopilació de dades més sostinguda i una anàlisi per determinar si la disminució de la confiança de la vacuna es mantindrà.
La Unicef també remarca que el suport general a les vacunes continua sent fort i que en gairebé la meitat dels 55 països estudiats, una gran majoria dels enquestats –més del 80%– continuen percebent les vacunes com a “importants” per als nens.
Tot i això, l’informe adverteix que “la confluència de diversos factors suggereix que l’amenaça de la vacil·lació de la vacuna pot estar creixent”. Entre aquests factors, els autors de l’informe citen el creixent accés a la informació enganyosa, la disminució de la confiança en l’experiència i la polarització política.
L’informe avisa que els nens nascuts just abans o durant la pandèmia han superat l’edat en la qual haurien d’haver rebut dosis de vacunes de les quals han estat privats. Aquest retard els posa en risc de brots mortals de malalties que es poden prevenir. La Unicef alerta d’una “crisi de supervivència infantil”.
L’informe recorda que el 2022, els casos de xarampió es van duplicar a tot el món respecte del 2021, i el de nens afectats per la pòlio va augmentar un 16%. Entre el 2019 i el 2021, la poliomielitis va afectar vuit vegades més nens que els tres anys anteriors.
L’ONU destaca que la pandèmia ha eixamplat les desigualtats relacionades amb la vacunació. Gairebé la meitat dels 67 milions de nens que van perdre la vacunació rutinària entre el 2019 i el 2021 viuen a l’Àfrica.