agricultura
Catalunya és el primer mercat ecològic del sud d’Europa
Entre productors, elaboradors, importadors i comercialitzadors, el sector ha facturat 1.190 milions el 2022
La producció ecològica de raïm ja representa el 51,2% del total de vinya del país
Catalunya és el primer mercat de productes ecològics de l’Estat espanyol i del sud d’Europa. Així ho apunten els 1.190 milions d’euros de volum de facturació que el sector ecològic ha assolit l’any 2022. En la presentació de l’informe sobre la producció agrària ecològica de l’any passat, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles, ha destacat la resistència del sector davant les crisis tenint en compte que “ha continuat creixent, tant en operadors que s’hi dediquen, com en superfície de cultius, en ramaderia i en activitats agroalimentàries de transformació”. Al tancament del 2022, a Catalunya hi havia 5.075 operadors ecològics, un 1,62% més i l’increment de la darrera dècada ha estat de gairebé el 150%. Els productors d’aliments ecològics han augmentat un 2,08% fins arribar als 3.834 inscrits al CCPAE; els elaboradors han augmentat un 1,38% fins a situar-se en els 1.547 inscrits; mentre que els importadors ho han fet de l’ordre del 10,49% arribant als 158. En darrer terme, els comercialitzadors han crescut un 1,75% i són 689.
La directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Elisenda Guillaumes, destaca el paper hegemònic de la vinya ecològica dins del sector. “Amb més de 29.000 hectàrees, ja representa el 51,2% del total de vinya de Catalunya, el 19% de la vinya ecològica total d’Espanya i el 5,3% del total de vinya ecològica del món”. Més enllà de la producció vitivinícola, però, la superfície agrària ecològica total inscrita al registre és de 272.000 hectàrees. Guillaumes explica que “si hi descomptem la superfície boscosa, obtenim la Superfície Agrària Utilitzada ecològica, que ha passat ja de les 242.000 hectàrees i que representen aproximadament el 23% del total d’aquesta superfície, apropant-nos cada vegada més a l’objectiu de la Unió Europea de tenir el 25% de la superfície agrària utilitzada ecològica l’any 2030”.
Concretament l’any 2022 s’ha tancat amb una superfície agrària ecològica de 272.883 hectàrees inscrites, significant un augment del 0,81% respecte l’any anterior. En la darrera dècada, la superfície agrària ecològica a Catalunya gairebé s’ha triplicat.
Sense comptar pastures, prats i boscos, la producció de cultius ha arribat a les 71.788 hectàrees, un 6,08% més que suposa un increment molt més pronunciat que el de la superfície agrària global. El cultiu de cítric ecològic ha crescut en 286 ha.; el de fruit secs en 4.311; la vinya en 29.082 ha.; i les oliveres en 9.801 ha.
En ramaderia ecològica, l’any 2022 ha finalitzat amb un total de 1.096 explotacions, és a dir, augmentant un 0,37%. De fet, en els darrers deu anys, la ramaderia bio a Catalunya ha experimentat un creixement del 88%.