Estat Francès
França treballa per augmentar la capacitat dels seus reactors nuclears actuals
Es vol recuperar la capacitat per generar de 350 a 380 terawatts hora quan actualment només s’aconsegueixen produir 280 terawatts
El govern francès ha encarregat a l’elèctrica estatal EDF que estudiï la possibilitat d’incrementar la capacitat dels reactors nuclears en servei, dins del vast programa per a incrementar l’electricitat d’origen atòmic, que inclou la construcció de sis nous reactors, segons informa Efe.
El ministeri de la Transició Energètica ha confirmat aquest dimecres l’encàrrec donat per la seva titular, Agnès Pannier-Runacher, després de la reunió al començament de febrer, amb la participació del president francès, Emmanuel Macron i del Consell de Política Nuclear.
Pannier-Runacher ja havia avançat al març que es tractava que EDF examiniès la possibilitat d’incrementar en un 3% la potència del parc de 56 reactors que explota, la qual cosa podria suposar un potencial de 60 gigawatts (que equivalen a dos reactors).
Aquest pas, que hauria de realitzar-se en associació amb l’Autoritat de Seguretat Nuclear (ASN, el gendarme del sector), vindria a afegir-se a la prolongació de la vida útil dels reactors, dels 40 anys per a què van ser inicialment concebuts a 50 en un primer moment i després a 60 anys.
L’objectiu de l’increment de les capacitats, segons la ministra, és “contribuir a augmentar la producció d’electricitat nuclear, que continua sent encara inferior al seu potencial”.
La suma de totes les mesures, inclosa “l’excel·lència operativa”, hauria de servir per a tornar a uns nivells de producció equivalents als que hi havia abans de la crisi de la covid, és a dir de 350 a 380 terawatts hora d’electricitat nuclear.
L’any passat, a causa de les aturades de fins a la meitat del parc de reactors en alguns moments, per raons de manteniment i per la detecció d’una sèrie de fissures en les canonades, aquesta producció va caure a 280 terawatts hora.
EDF s’ha fixat la meta de situar-se en una forquilla d’entre 315 i 345 terawatts hora en 2024 i la titular de la Transició Energètica espera que s’arribi a 380 en l’horitzó de 2030.
A més llarg termini, Macron ha encomanat a EDF la missió de construir mitja dotzena de reactors nuclears de tecnologia EPR que han d’entrar en servei entre 2037 i 2050.
Abans d’això, ha d’entrar en servei l’any pròxim un primer reactor d’aquesta tecnologia EPR, de 1.650 megawatts, que s’està construint en Flamanville, en la costa de Normandia, i que acumula enormes retards (inicialment havia de connectar-se a la xarxa en 2012) i el cost de la qual s’ha multiplicat per sis.